Svet

Strelcu z letališča grozi smrtna kazen

STA / S.R.
3. 11. 2013, 08.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tožilstvo v ZDA je sporočilo, da bodo 23-letnega Paula Anthonyja Ciancio, ki je v petek streljal na letališču v Los Angelesu in pri tem ubil varnostnika, obtožili umora. Zvezni preiskovalni urad FBI pa je sporočil, da je nameraval Ciancia ubiti še več uslužbencev zvezne varnostne službe na letališču.

V njegovi torbi so namreč našli listek, ki dokazuje, da "je sprejel zavestno odločitev o umoru več uslužbencev varnostne službe", je v soboto povedal vodja urada FBI v Los Angelesu David Bowdich, poročajo tuje tiskovne agencije.

Cinacii zaradi napada na zveznega varnostnika ter ogrožanja ljudi na mednarodnem letališču grozi smrtna kazen.

Napadalec je v petek zjutraj vstopil v tretji terminal losangeleškega letališča in začel streljati na varnostnike pri detektorju za kovine. Ubil je 39-letnega Gerarda Hernandeza.

Ciancia naj bi streljal, ker je bil jezen na letališke varnostnike in stroge varnostne ukrepe, ki so bili na letališčih v ZDA uvedeni po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

V ZDA so tedaj ustanovili novo zvezno agencijo za varnost v transportu (TSA), ki je postala pristojna za letališko varnost namesto zasebnih podjetij, ki so to delo opravljala prej.

Poteza se je izkazala za uspešno, saj terorističnih napadov, povezanih z ameriškimi letališči, ni bilo več, vendar je bilo vse več pritožb glede zlorab pooblastil s strani agentov TSA.

To je bilo sicer prvič, od kar je bila ustanovljena TSA, da je bil ubit kak letališki varnostnik.