Slovenija

Komu ustreza propad ljubljanskega podjetja z 800 zaposlenimi?

Petra Rupnik / Foto: KMA
2. 11. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću je vseeno za usodo 800 delavcev ljubljanskega podjetja Papir servis, smo poročali minule dni. In če se delavci nemočno sprašujejo, kako mu je lahko vseeno za takšno socialno bombo, je ekipa Svet24 raziskala ozadje Jankovićevega brezbrižnega odnosa, ki ga je na torkovi tiskovni konferenci pokazal z besedami:

Mediaspeed

»Če Papir servis ne bo izpolnil pogojev za zbiranje papirja, ga bodo pač zaprli,« in dodal, »če bo podjetje izgubilo koncesijo za odvoz in predelavo odpadne embalaže, bo pač Slopak izbral drugega koncesionarja.«  

Kot je pred dnevi poročal časnik Delo, se Snaga vzporedno že pripravlja na prevzem posla z odpadno embalažo, zato se poraja vprašanje, ali želi župan vodenje poslov prevzeti s podjetjem Embakom, prek nepoznanega podjetja Komteks iz Tržiča, ki je ustanovitelj in idejni pobudnik novoustanovljenega podjetja Embakom. Ta želi namreč s pomočjo večjih slovenskih komunalnih podjetij in celo s podporo Gospodarske zbornice Slovenije prevzeti posle na področju odpadne embalaže, kar preseneča glede na dejstvo, da je podjetje Embakom v svoji lastniški strukturi mešanica zasebnega kapitala in javnih komunalnih podjetij.

Spomnimo. V ponedeljek je v javnost prišla novica o odločitvi upravnega sodišča, ki je družbi Papir servis iz ljubljanskih Vevč odpravila okoljevarstveno dovoljenje in s tem ogrozila skoraj 800 delovnih mest. Podjetje mrzlično išče rešitve, pri tem se je obrnilo tudi na predsednico vlade in vsa pristojna ministrstva. Ukrepe za zaščito delavcev in podjetja bi slednje pričakovalo tudi od pristojne ljubljanske občine, a se je župan Janković od težave distanciral, češ da je to zgolj težava ministrstev in družbe same.

Po poročanju nekaterih medijev je sicer javno podjetje Snaga z drugimi javnimi komunalnimi podjetji že ustanovilo združenje, s katerim bo konkuriralo obstoječim zbiralcem odpadne embalaže. Po naših podatkih gre za družbo Embakom, d. o. o., s pojasnjevanjem, da gre za združenje javnih podjetij, pa Janković javnost zavaja. Skupno podjetje Embakom so resda ustanovila nekatera večja javna komunalna podjetja, vendar sestoji tudi iz družb z zasebnim kapitalom, od katerih je treba izpostaviti Komteks iz Tržiča in Kostak iz Krškega.

Ker Embakoma ne sestavljajo zgolj javna komunalna podjetja, ampak tudi podjetja z zasebnim kapitalom, torej ne gre za združenje, ampak za čisto običajno gospodarsko družbo, katere osnovni cilj je opravljanje gospodarske dejavnosti z namenom pridobivanja dobička. Še več, po naših podatkih gre za družbo, ki jo vodi predvsem zasebni kapital, zato niso odveč ugibanja, kdo pravzaprav stoji v ozadju.

In odgovor na ta ugibanja je zagotovo: politika. Vodilni zasebni družbi, ki naj bi pravzaprav vodili celotno zadevo, naj bi bili namreč prav družbi Kostak in Komteks. Podjetje Kostak naj bi bilo močno povezano s šefom stranke SLS Francem Bogovičem, nekdanjim okoljskim ministrom. In ker je v predstavitvenem biltenu družbe Embakom med cilji in nalogami zapisano »lobiranje na ministrstvu« in »lobiranje v fazi pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja«, povezava z Bogovičem niti ne preseneča. Podjetje Komteks pa naj bi bilo povezano z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki do tega podjetja kaže tudi največ naklonjenosti.

In ker v predstavitvenem biltenu Embakoma piše tudi »lobiranje in dogovor z IJS za pristop k družbi za ravnanje z odpadno embalažo kot edini ekskluzivni zbiralci«, pod cilji pa »izriniti Dinos, Surovino, Papir servis … s področja ravnanja z odpadki ... «, je jasno, da gre propad Papir servisa Jankoviću močno na roke in da je prav to tudi njegov namen. Pri vsem skupaj je grozljivo predvsem dejstvo, kako močan vpliv ima politika v gospodarski dejavnosti in prek koliko žrtev (800 delovnih mest!) je pripravljena iti za dosego svojih (osebnih) ciljev.

Celotno dokumentacijo, ki smo jo pridobili v uredništvu (pismo z Gospodarske zbornice Slovenije, predstavitveni bilten družbe Embakom ...) lahko preberete na spletni strani spodaj.

Julija lani pa je celo v. d. direktorja Zbornice komunalnega gospodarstva poslal dopis komunalnim podjetjem, v katerem jih je pozval k priključitvi Embakomu. Vendar pa, kot so nam pojasnili v Papir servisu, njihovo podjetje, čeprav je bilo v tem času član GZS, k družbi Embakom ni moglo pristopiti. Papir servis se je za vstop v Embakom, po njihovih besedah, boril telefonsko in z dopisi po elektronski pošti, vendar, kot pojasnjujejo, od pristojnih niso dobili nikakršnega odgovora. Še več, pristojni naj bi zagovarjali stališče, da je Embakom združenje javnih komunalnih podjetij in da Papir servis zaradi tega ne spada zraven.

Še enkrat se zato postavlja vprašanje, kako lahko v »združenje javnih komunalnih podjetij« Embakom spadata zasebni podjetji Kostak in Komteks, medtem ko Papir servis ne?

Odgovor je na dlani. Med cilji, ki so zapisani v predstavitvenem biltenu Embakoma, namreč piše: »izriniti Dinos, Surovino, Papir servis … s področja ravnanja z odpadki«. Edina razlaga je tako uničenje konkurence.

Družba Embakom, na katero Janković zdaj stavi vse konje, je novoustanovljena družba z zgolj 8 tisoč evri ustanovnega kapitala. Zato je naravnost absurdno pričakovati, da bo takšna družba rešila težave in paradirala na področju dela z odpadno embalažo.

Še enkrat več je torej jasno, da želi dolga roka politike vstopiti v posel z odpadno embalažo in  zadostiti svojim osebnim interesom tudi za ceno propada določenih podjetij.

Pismo z Gospodarske zbornice Slovenije:

Predstavitveni bilten družbe Embakom: