Svet

Svojci "pogrešajo" zaprto članico skupine Pussy Riot

STA / J. P.
2. 11. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Soprog zaprte članice ruske punkovske skupine Pussy Riot Nadežde Tolokonikove je potožil, da se niso bili z njo v stiku že skoraj dva tedna oz. odkar je po zahtevah premestitve zapustila rusko kazensko kolonijo v Mordoviji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tolokonikova je septembra začela gladovno stavko v znak protesta proti domnevnim grožnjam s smrtjo in "suženjskim delovnim pogojem" v Mordoviji. Odkar so jo konec oktobra premestili iz kazenske kolonije, z njo niso mogli vzpostaviti stika, je dejal Pjotr Verzilov.

Pristojne ruske oblasti so potrdile, da so Tolokonikovo premestili v drugo kazensko kolonijo, podrobnosti pa niso želeli razkriti.

Kot je menil, gre za "čudno metodo" kaznovanja. Ve le, da naj bi glede na navedbe nekaterih virov njegova soproga minuli mesec potovala prek mesta Čeljabinsk.

Tolokonikova in še ena članica Pussy Riot Marija Aljohina prestajata dveletno zaporno kazen zaradi performansa proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v cerkvi v Moskvi. Zaprti naj bi bili do marca 2014.

Tretja članica skupine Jekaterina Samučevič je bila sicer prav tako obsojena, vendar ji je sodišče obsodbo pozneje spremenilo v pogojno kazen.