Svet

Španija z ZDA delila informacije o telefonskih pogovorih

STA
31. 10. 2013, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Špansko obveščevalci so redno delili velike količine prestreženih informacij, tudi podatke o telefonskih klicih državljanov, z ameriškimi kolegi, danes piše španski El Pais. To potrjuje izjave vodij ameriških obveščevalnih služb, da so bile evropske tajne službe tiste, ki so zbirale informacije o telefonskih komunikacijah in jih predajale ZDA.

S takšnimi izjavami se je predvsem ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) odzvala na poročanje evropskih medijev, da je samostojno zbirala informacije o več deset milijonov telefonskih klicev španskih in francoskih državljanov. Poročila o nadzoru so močno ohladila odnose med Evropo in Washingtonom.

El Pais sedaj poroča, da španska obveščevalna služba CNI "tako kot večina glavnih evropskih obveščevalnih služb redno predaja NSA velike količine metapodatkov" za analizo. Med temi podatki so izvori, destinacije in trajanje telefonskih klicev. Tudi direktor NSA Keith Alexander je pred dnevi zatrdil, da so informacije zbirali njihovi evropski partnerji.

Vodja CNI naj bi sicer prihodnjo sredo v zvezi s poročili o ameriškem nadzoru nagovoril parlament.

Evropske zaveznice ZDA so izrazile ogorčenje po objavi poročil, osnovanih na podatkih ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna, da je Washington v okviru svojih protiterorističnih aktivnosti zbiral podatke o evropskih elektronskih komunikacijah. Španski premier Mariano Rajoy je dejal, da je tovrstno vohunjenje, če je do njega res prišlo, "neprimerno in nesprejemljivo med partnerji in prijatelji". Španski zunanji minister je v ponedeljek na razgovor tudi poklical ameriškega veleposlanika v Madridu.