Svet

Turške poslanke v parlamentu po novem z naglavnimi rutami

STA
31. 10. 2013, 15.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V turškem parlamentu so na današnjem zasedanju štiri poslanke iz vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana nosile naglavne rute, kar se je zgodilo prvič po 14 letih. Turčija je namreč odpravila prepoved nošenja naglavnih rut v parlamentu.

Po poročanju turški medijev so ostali poslanci AKP pozdravili odločitev štirih poslank, da si nadenejo naglavne rute.

Zadnja, ki je pred tem v turškem parlamentu nosila naglavno ruto, je bila turško-ameriška poslanka Merve Kavacki ob svoji zaprisegi leta 1999. Takrat so jo drugi poslanci izžvižgali, kasneje pa so ji celo odvzeli turško državljanstvo.

Vladajoča AKP je 30. septembra odpravila več desetletij veljavno prepoved nošenja naglavnih rut v javnih službah v okviru reform, ki naj bi izboljšale stanje demokracije in svoboščin v Turčiji.


Erdogan, čigar žena v javnosti nosi naglavno ruto, je ta ukrep hvalil kot "korak k normalizaciji". Njegovi nasprotniki pa so ga kritizirali kot predvolilni manever, saj se Turčija pripravlja na serijo volitev, med katerimi bodo prve lokalne volitve marca prihodnje leto.

Nošenje naglavne rute je v Turčiji občutljiva tematika. Sekularisti naglavne rute dojemajo kot simbol političnega islama, ki je v nasprotju z močno sekularno tradicijo v državi.