Svet

Za posilstvo sploh niso kaznovani

STA
31. 10. 2013, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Več sto Kenijcev je danes v Nairobiju protestiralo zaradi prevelike popustljivosti tamkajšnjih oblasti do posiljevalcev. Policiji so obenem predali peticijo z 1,2 milijona podpisi, zbranimi po vsem svetu, ki terja pravico za 16-letno žrtev skupinskega posilstva. Tri moške, ki so jo posilili, je namreč policija kaznovala zgolj s košnjo trave.

Zbiranje podpisov se je pričelo, potem ko je junija šest moških brutalno posililo 16-letnico, ki se je vračala domov z dedkovega pogreba v vasi Busia na zahodu Kenije. Napadalci so jo nato vrgli v jamo suhega stranišča, pri čemer si je poleg vsega še hudo poškodovala hrbet in je sedaj na invalidskem vozičku.

Policija je nato ujela tri moške, ki jih je najstnica identificirala kot napadalce, a kazen, ki jih je doletela, je šokirala Kenijo in svet. Aretirani so morali namreč zgolj pokositi travo pred policijsko postajo, nato pa so jih izpustili.

V odzivu na dogodek so aktivisti zbrali 1,2 milijona podpisov pod peticijo, s katero zahtevajo takojšnjo aretacijo in sojenje domnevnim posiljevalcem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah borcev za pravice žensk v Keniji obstaja kultura nekaznovanja nasilja nad ženskami. V tej vzhodnoafriški državni naj bi bila po ocenah tekom življenja posiljena vsak tretja ženska.

Raziskave kenijske policije in Svetovne zdravstvene organizacije so pokazale, da se stanje še poslabšuje, saj so v zadnjem letu zabeležili 15-odstotni porast števila posilstev. Raziskave so prav tako nakazale, da je za vsako peto Kenijko posilstvo prva spolna izkušnja.