Svet

Na Kosovu umaknili zaporni nalog za srbskega ministra

STA/M.J.
31. 10. 2013, 16.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kosovsko sodišče je umaknilo zaporni nalog za srbskega ministra za Kosovo Aleksandra Vulina, ki ga je izdalo na podlagi obtožb, da je 16. oktobra nezakonito vstopil na sever Kosova. Umik zapornega naloga je razumeti kot znak popuščanja napetosti med državama pred nedeljskimi lokalnimi volitvami na Kosovu.

"Odločitev o umiku zapornega naloge je sledila umiku zahteve tožilstva po aretaciji. Tožilstvo je namreč ugotovilo, da je Vulin v državo vstopil zakonito," je dejala sodnica na okrožnem sodišču v Kosovski Mitrovici Kada Bunjaku.

Vulin je povzročil precejšnje ogorčenje med kosovskimi Albanci, ko so ga na severu države fotografirali v vojaškem jopiču in s srbsko zastavo. V državo naj bi sicer prispel z vlakom Kraljevo-Zvečan-Severna Mitrovica, ki pelje čez uraden mejni prehod, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vulin naj bi sicer skupaj s podpredsednik srbske vlade Aleksandrom Vučićem ta petek, le dva dni pred lokalnimi volitvami, znova obiskal sever Kosova, kjer bosta skupaj poskušala prepričati kosovske Srbe, naj se vendarle udeležijo volitev. Srbski premier Ivica Dačić je pred slabima dvema tednoma obiskal Gračanico na Kosovu in tamkajšnje Srbe pozval, naj gredo na volitve.

Dačić je Kosovo obiskal z zamudo po vrsti zapletov, potem ko je za nove napetosti med državama poskrbela odločitev Prištine, da srbskim politikom prepove obiske na Kosovu v času volilne kampanje.