Svet

Umrl hrvaški Pavarotti, Coce

Alesh Maatko
27. 10. 2013, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V splitski bolnišnici je v 59. letu starosti umrl priznani hrvaški pevec Vinko Coce. Hrvaški Pavarotti, ki je v svoji bogati glasbeni karieri ustvaril vrsto nepozabnih melodij, je navduševal tako v domovini kot tudi v tujini.

Mediaspeed

Priljubljenega hrvaškega pevca so v splitski bolnišnici zaradi hude infekcije sprejeli že na začetku maja. Po resnih zdravstvenih težavah – zaradi prevelike telesne teže je imel težave tako s sladkorno boleznijo in srcem kot tudi z visokim krvnim tlakom – so njegovo zdravstveno stanje stabilizirali, Vinko Coce pa je počasi okreval. Pred dnevi se je pevčevo stanje znova precej poslabšalo, sledila je operacija. Čeprav so se zdravniki borili za njegovo življenje, je v soboto ponoči izgubil boj z boleznijo.

Hrvaški Pavarotti, kot so ga klicali številni prijatelji, se je rodil v Trogirju, kjer že leta in leta živijo ribiči in kmetje, ne nazadnje pa njegovo družinsko drevo sega v 16. stoletje. Svoj glasbeni talent je pokazal že v otroških letih, njegovo glasbeno udejstvovanje pa je raslo iz leta v leto. Leta 1972 se je začelo sodelovanje s klapo Trogir, s katero je ostal vse do leta1991, ko je začel samostojno glasbeno pot. Dve leti pozneje je izdal svoj prvi album Mirno spavaj, ružo moja, ki je prinesel številne hite, ne nazadnje pa je osvojil veliko nagrado splitskega festivala s skladbo Sićaš li se, Lungomare. Leta 2000 je postal član Hrvaške glasbene unije, kar mu je prineslo status svobodnega umetnika. Dve leti pozneje, leta 2002, se je ob 40. obletnici znova združila klapa Trogir, kar so zaznamovali z monografijo Povratak iskona. Že leta 2003 je v Trogirju organiziral samostojni koncert Vinko in prijatelji, kjer so poleg njega prepevali Oliver Dragojevič, klapa Trogir in Tragos ter skupina Delfini.

Največji spektakel se je zgodil pred petimi leti, ko je pred več kot deset tisočimi oboževalci ob 40. obletnici glasbene kariere pripravil nepozaben glasbeni spektakel Ne damo te pismo naša. Seveda pa to še ni vse, kajti na Vinka so še posebej ponosni prebivalci Korčule, saj je prav tu postavil temelje mednarodnega festivala Marko Polo Fest, ki živi še danes. Tako kot bodo živeli številni njegovi hiti, kot so Vilo moja, Ribari, More li, Mirno spavaj ružo moja, Kada umren umotan u bilo, Sićaš li se, Lungomare, Dalmacijo, sve ti cvitalo, Da je meni s tobom kroz pasike, Dalmacija, more, ja i ti ….