Svet

Berlusconi gre na vse ali nič

A.M. / STA
27. 10. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi nadaljuje boj za politično preživetje in pri tem razdira lastno stransko Ljudstvo svobode (PDL). Po sporih znotraj stranke je tako na petkovem srečanju PDL stranko preimenoval v Naprej Italija. S temi potezami Berlusconi ogroža tudi vlado premiera Enrica Lette.

Naprej Italija je za ime Berlusconijeve nekdanje, leta 1994 ustanovljene stranke, s katero je takratni medijski mogotec vstopil na italijansko politično sceno. Berlusconi zdaj premleva, če bi s svojo novo skupino prestopil v opozicijske vrste. S tem bi dokončno prekinil zavezništvo s svojo "desno roko", sekretarjem PDL Angelinom Alfanom, sicer notranjim ministrom, ki želi še naprej podpirati vlado Lette skupaj s petimi ministri PDL.

Ravno ti "odpadniki" so Berlusconija nedavno prisilili, da si je premislil o izstopu PDL iz velike vladne koalicije. Zaradi preimenovanja stranke bo morala slediti ponovna opredelitev ključnih položajev znotraj stranke, čemur pa se Alfano in njegovi zavezniki upirajo.

Potem ko so Alfano in ostali ministri iz vrst PDL preprečili Berlusconijev poskus strmoglavljenja vlade, je bila njihova odsotnost na petkovem srečanju dodaten znak za razkol v Berlusconijevem taboru, opozarja APA.

Kakšne posledice pa bi Berlusconijeva nova pobuda imela za stabilnost italijanske vlade, še ni moč predvideti. Za zdaj še namreč ni jasno, koliko poslancev PDL se bo priključilo Alfanovim odpadnikom in koliko Berlusconijevim lojalistom.

Kot ključen za obstoj stranke politični analitiki vidijo za 8. december načrtovan plenum 800 delegatov PDL. Da bi se PDL razpustila in se uradno preoblikovala v Naprej Italija, sta potrebni dve tretjini glasov delegatov. Za zdaj še ni znano, če bo Berlusconiju uspelo pridobiti toliko glasov.

PDL notranji spori pretresajo, odkar so italijanski senatorji prepričljivo izglasovali zaupnico Letti, ki mu je v zadnjem trenutku podporo izrekel tudi Berlusconi, potem ko so se mu začeli upirati številni člani PDL.

Letta je pred tem napovedal glasovanje o zaupnici, s katerim je želel končati negotovost zaradi stalnih groženj Ljudstva svobode z umikom podpore vladi. Berlusconi je v odgovoru na to potezo pet ministrov svoje stranke Ljudstvo svobode pozval k odstopu.

Berlusconi je grozil s strmoglavljenjem vlade, če bi se senat novembra z glasovanjem odločil njegovo izključitev iz tega doma parlamenta zaradi pravnomočne obsodbe za davčno utajo v primeru Mediaset.

V torek bo senatna komisija odločala, če bo glasovanje v senatu o izključitvi Berlusconija potekalo javno ali tajno. Poslanci opozicijskega Gibanja pet zvezd namreč zahtevajo javno glasovanje, v podobnih primerih pa je doslej glasovanje vedno potekalo tajno.

Berlusconi je medtem čakajo novi izzivi, saj ga čaka še več sodnih procesov, med drugim tudi zaradi domnevnega podkupovanja senatorja in spolnega odnosa z mladoletnico.