Svet

Pogumna najstnica na sprejemu pri kraljici

STA / S.R.
18. 10. 2013, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mlada pakistanska borka za pravico deklic do izobraževanja Malala Jusafzaj se je danes udeležila sprejema pri britanski kraljici Elizabeti II. v Buckinghamski palači. Monarhinji je ob tem podarila izvod svoje avtobiografije, ki je izšla nedavno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters
Malala na sprejemu pri Kraljici Elizabeti II.

Malala se je sprejema pri kraljevem paru udeležila v spremstvu svojega očeta, poleg njiju pa je bilo v Buckinghamsko palačo povabljenih še več sto gostov iz različnih akademskih inštitucij z vsega sveta.

"Zame je velika čast, da sem tu in želim vam podariti to knjigo," je dejala 16-letna Malala. V pogovoru s kraljico je izpostavila tudi svojo željo, da bi lahko vsak otrok na svetu obiskoval šolo. Kraljičin soprog, princ Filip, jo je spravil v smeh z besedami, da starši v Veliki Britaniji otroke pošiljajo v šolo, da se ne motajo ves čas doma.

Življenje pakistanske deklice je viselo na nitki, potem ko so jo oktobra lani talibani zaradi njenega boja za pravico deklic do šolanja na severozahodu Pakistana ustrelili v glavo. Prepeljali so jo v Veliko Britanijo, kjer je bila v Birminghamu operirana. V mestu še vedno prebiva s svojo družino.

Prejela je že številna odlikovanja in postala prava mednarodna zvezda. V začetku meseca je izšla njena avtobiografija z naslovom Jaz sem Malala: Dekle, ki se je zavzelo za izobraževanje in so ga talibani ustrelili. Soavtorica knjige je britanska novinarka Christina Lamb.