Slovenija

Zlomil se je pod pritiskom mlečnih lobijev

robert.marin@svet24.si
18. 10. 2013, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izidor Dore Schenk von Ostrowich je te dni pred ljubljanskim okrožnim sodiščem priznal krivdo za kaznivo dejanje goljufije in si pribarantal tri leta zapora. Samooklicani doktor ekonomije se je tudi zavezal, da bo oškodovanki Mojci Ž. vrnil 82 tisoč evrov, a je vprašanje, če bo denar sploh kdaj videla ...

Arhiv Svet24
Zlomil se je pod pritiskom lobijev.

Enainpetdesetletnik je na predobravnavnem naroku 21. avgusta sveto obljubil, da bo oškodovanki do 23. septembra vrnil dolg. A se je po pričakovanjih zapletlo. Sodišču je natvezil, da "sredstev ni bilo mogoče sprostiti", ko pa je sodišče do oktobra po uradni dolžnosti opravilo poizvedbe na banki, se je izkazalo, da možakar laže, da pri Novi Ljubljanski banki sploh nima aktivnega računa.

Ker krivde ni priznal, je sodnica Deana Fekonja že razpisala urnik glavnih obravnav, nakar se je nenadoma zgodil preobrat. Ostrowich je krivdo priznal, bojda zgolj zaradi groženj ljudi iz mlekarske sfere, ki so ga onemogočili že ob neki drugi poslovni priložnosti. Kot pravi, so sivi liki začeli nanj pritiskati po tem, ko smo v časopisu Svet24 zapisali, da očitkov tožilstva v zvezi z goljufijo na škodo Mojce Ž. ni bil pripravljen priznati.

Ko je Ostrowich od oškodovanke Mojce Ž. izmolzel več kot 80 tisoč evrov, je izginil.

Spomnimo. Oškodovanka Mojca Ž. je 27. julija 2005 na transakcijski račun Ostrowicha nakazala 15 milijonov takratnih tolarjev oziroma dobrih 62 tisoč evrov kot del kupnine za nakup stanovanja na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Enainpetdesetletnik je namreč zatrjeval, da se ukvarja z rubeži dolžnikov in da pozna številne vplivne ljudi, med njimi uslužbence SCT-ja in Vegrada, ki se ukvarjajo s prodajo stanovanj.

Konec februarja 2006 mu je posodila še tri milijone tolarjev oziroma dobrih 12 tisoč evrov, septembra 2009 pa jo je prepričal, da mu je izročila še 5.000 evrov, češ da se je pojavila odlična priložnost za varčevanje in prejemanje dosmrtne rente v višini 1.200 evrov. No, na koncu je naivna reva ostala brez denarja in stanovanja.

Ostrowich ji do danes ni prinesel v podpis pogodb o nakupu stanovanja in življenjskem zavarovanju. Ko ga je začela po telefonu spraševati, kdaj ji bo vrnil prejeti denar, pa se je začel pred njo skrivati, na klice se ni več oglašal, preprosto izginil je.

Ostrowich je sicer stari znanec organov pregona in sodišč. V svoji bogati karieri je samooklicani doktor ekonomije z dobrimi vezami in poznanstvi zagrešil več kaznivih dejanj, večinoma goljufij, katerih seznam bi obsegal pet strani A4-formata, zato zadnja leta prebiva na Dobu.

Eno odmevnejših zgodb je skuhal jeseni 2007, ko je šestdeset slovenskih kmetov prepričal, da so mu plačali 3.000 evrov za izdelavo poslovnega načrta. Ostrowich je kmetom obljubljal nepovratna sredstva iz Evropske unije in multinacionalke Nestle, s katerimi morajo v pol leta nabaviti kmetijsko mehanizacijo.

Projekt se je na koncu kajpak izjalovil v škodo kmetov, Ostrowich pa je sodišče prepričeval, da posla ni mogel izpeljati, ker so mu sovražni elementi v zbirokratizirani slovenski državi metali polena pod noge. Med drugim je omenjal mlečne lobije, ki naj bi ga, kot smo omenili že v uvodu, zdaj spet onemogočili, in požrešne kriminalne združbe. V tem primeru si je prislužil 7 let zapora.