Svet

Lažne pogrebne ceremonije

R.R.
13. 10. 2013, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kar sedem let je ministrstvo za obrambo Združenih držav Amerike organiziralo lažne repatriacije padlih vojakov. Ameriška vojska naj bi z letal nosila v vojnah umrle častne vojake ameriške vojske, a očitno je šlo za laž.

Reuters

Pentagon je sicer dolgo vztrajal, da je šlo v resnici za prave vojake, ki so izgubili življenja v času vojne v Iraku. Sedaj pa je končno priznalo, da so bile te vrnitve pogosto le predstava za javnost, ki je prišla s solznimi očmi počastit vojake.

Še več, krste so celo nosili z letal, ki niso več izpravna za letenje, umrli pa so bili včasih v državi že več mesecev. Agencija, ki je skrbela za tovrstne lažne vrnitve vojaških trupel, je do posredovanja Pentagona navzočim in svojcem torej lagala, da so  trupla vojakov šele takrat prispela nazaj v domovino. A storili ne bodo nič skrajnega, le preimenovali bodo te ceremonije, in sicer iz vrnitev vojakov v domovino, v častne obrede. Hkrati se bodo padlim vojakom najprej zahvalili za služenje domovini in šele nato začeli identifikacijski postopek.