Slovenija

Volkswagen bo novega golfa proizvajal tudi v Braziliji

STA/M.J.
13. 10. 2013, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je napovedal, da bo začel avtomobile znamke Golf 7 proizvajati tudi v Braziliji. V svojo tovarno blizu Curitibe bo nemško podjetje vložilo okoli 230 milijonov dolarjev (170 milijonov evrov), je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Vortex

Novico o proizvodnji novega golfa v brazilski tovarni, za katero sicer še ni znano, kdaj točno se bo začela, je po srečanju z brazilsko predsednico Dilmo Rousseff sporočil vodja nemškega podjetja v Braziliji Thomas Schmall.

Z najnovejšo širitvijo proizvodnje se bodo investicije največjega evropskega proizvajalca avtomobilov v tej južnoameriški državi povečale na štiri milijarde.

Nemški avtomobilski velikan ima z 21 odstotki drugi največji tržni delež na brazilskem trgu. Pred njim je le italijanski Fiat, ki ima 23-odstotni tržni delež.

Volkswagen je tovarno v Curitibi, v kateri je zaposlenih 3300 delavcev, odprl leta 1999. V tovarni so doslej proizvedli 2,2 milijona avtomobilov znamk Fox, Fox BlueMotion, CrossFox, SpaceFox in starejšo različico Golfa &, ki v Evropi ni več v prodaji.

Proizvodnja v Braziliji je za nemško podjetje stroškovno zelo učinkovita, saj podjetju tako ni potrebno plačati 30-odstotne uvozne dajatve, hkrati pa uživa brazilske davčne olajšave.

Razširitev proizvodnje v Braziliji, ki je četrto največje tržišče za prodajo avtomobilov na svetu, načrtujeta tudi Mercedes-Benz in BMW. BMW gradi novo tovarno v Joinvillu na jugu Brazilije, v kateri naj bi se proizvodnja začela prihodnje leto, Mercedes-Benz pa je nedavno naznanil, da bo leta 2016 zagnal proizvodnjo v novi tovarni v Iracemapolisu blizu Sao Paula.