Svet

Pustoši ogromen ciklon Phailin

STA
13. 10. 2013, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ogromni ciklon Phailin pustoši po vzhodni obali Indije. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je doslej v Indiji zahteval že najmanj sedem življenj. Indijske oblasti so sicer z območja, po kateri se giblje ciklon, evakuirale približno milijon ljudi, kar je največja evakuacija v zgodovini te države.

ZABAVNA_polovicka
Oblasti pravijo da so bolje pripravljene kot v preteklosti.

Ciklon je po navedbah meteorologov na indijsko vzhodno obalo prihrumel v soboto zvečer po lokalnem času. Središče velikanskega viharja, v katerem vetrovi pihajo do 200 kilometrov na uro, je obalo doseglo pri kraju Gopalpur, poroča dpa.

Oblasti so iz najbolj ogroženih območij v zveznih državah Orissa in Andhra Pradesh evakuirale okoli milijon ljudi. Sicer pa je divjanje ciklona prizadelo najmanj 12 milijonov ljudi.

Pred približno 14 leti je bilo območje Orisse že žrtev velikanskega ciklona. Tedaj je umrlo okoli 15.000 ljudi. Oblasti zagotavljajo, da so zdaj precej bolje pripravljeni.

Ciklon je medtem v današnjih jutranjih urah že izgubil nekaj moči. Vendar pa nad območje še vedno prinaša močne sunke vetra s hitrostjo okoli 110 kilometrov na uro in obilne padavine, zaradi katerih so možne poplave in zemeljski plazov.