Slovenija

Biti kmet je poslovna priložnost

STA/M.J.
13. 10. 2013, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Ponikvi bo danes potekalo 10. vseslovensko srečanje kmetov. Organizirajo ga Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z občino Šentjur, župnijo Ponikva in številnimi prostovoljci. Letos bo srečanje potekalo v sklopu projekta Kmetijstvo je zakon, katerega cilj je predstaviti poklic kmeta kot poslovno priložnost in izziv mladim.

Zajem zaslonske slike

Vodilna nit srečanja, ki bo potekalo v rojstnem kraju zavetnika kmetov, Antona Martina Slomška, bo Slomškova misel Delo je ključ do kruha in pridne roke ga najdejo, so sporočili organizatorji srečanja.

Srečanje, na katerem pričakujejo več tisoč kmetov iz vse Slovenije, se bo pričelo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer bo opoldne ob somaševanju duhovnikov mašo daroval celjski škof Stanislav Lipovšek, zbrane pa bo pozdravil tudi evangeličanski duhovnik Aleksander Erniša.

Maši bo ob 14. uri sledila slavnostna akademija pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu, kjer bo slavnostni govornik poznavalec evropskega kmetijstva in kmetijskega prava Franci Avsec.

Letošnje srečanje poteka v sklopu projekta Kmetijstvo je zakon, ki ga Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije izvaja v sodelovanju z generalnim direktoratom za kmetijstvo in razvoj podeželja pri Evropski komisiji. Cilj projekta je predstaviti poklic kmeta kot poslovno priložnost in izziv mladim. V dvorani Slomškove hiše bo tako na ogled razstava Kmetijstvo je zakon - zgodba o dinamičnem partnerstvu med kmetovalci in Evropo.