Slovenija

Beltinci s spletno aplikacijo za izračun potenciala sončne energije

STA/M.J.
13. 10. 2013, 10.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Občina Beltinci je svojim občanom omogočila, da si lahko odslej sami, brezplačno, z uporabo e-storitev in mobilne aplikacije SolarEnergo, izmerijo potencial sončne energije svojih stavb. Gre za prvi tovrsten projekt v Sloveniji, ki v okolje prinaša širše pozitivne učinke.

Zajem zaslonske slike

Zaradi pozitivnih učinkov, ki jih projekt prinaša, se bo najbrž začel izvajati tudi na nacionalni ravni. Takšno željo je namreč na nedavnem sestanku izrazilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, so sporočili z beltinške občine.



Kot je dejal župan Beltincev Matej Gomboši, so veseli, da je tudi pristojno ministrstvo projekt prepoznalo kot projekt z velikim potencialom razvoja.

Občina je projekt izvedla skupaj z mariborsko fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in je bil predstavljen na mnogih konferencah, kjer je bil deležen pozitivnih odzivov. Občina je za projekt SolarEnergo dobila prvo nagrado na mednarodnem festivalu informativnih dosežkov.

Storitev je dostopna na spletnem naslovu solarenergo.beltinci.si, vsi zainteresirani pa si lahko potencial sončne energije svoje stavbe izmerijo tudi v občinski stavbi na velikem zaslonu na dotik.

Občina Beltinci je sredstva za izvedbo projekta pridobila v okviru lanskega razpisa ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, za sofinanciranje projektov razvoja e-storitev in mobilnih aplikacij.