Svet

Storil samomor, ker ni mogel zboleti za aidsom

R.S.
18. 9. 2013, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Stephen Crohn iz New Yorka je presenetil zdravnike, ker je bil odporen na virus HIV. V 66. letu starosti je storil samomor, potem ko so njegov partner in prijatelji umrli za aidsom.

Facebook
Stephen Crohnima je imel gensko napako, zaradi katere ni mogel zboleti za aidsom.

Crohna so leta 1996 razglasili za človeka, ki ne more zboleti za smrtonosnim aidsom. Zdravnikom je celo dovolil, da so njegove bele krvničke izpostavili virusu HIV, a se te niso okužile.

Njegova sestra Amy je dejala: »Moj brat je gledal, kako njegovi prijatelji umirajo, on pa ni umrl, zato se je čutil krivega. Ves čas je bil spolno aktiven in ni nikoli pazil na zaščito.« Crohnov partner je umrl leta 1982, potem ko je za aidsom zbolel leta 1978. Stephen je ves čas skrbel zanj, partner pa je med boleznijo oslepel in izgubil 10 kilogramov.

V letih, ki so sledila, je kar nekaj njegovih prijateljev zbolelo za to boleznijo in prav tako umrlo. Ko je opazil, da je drugačen, je sodeloval z mnogimi zdravniki, da bi odkrili, kaj je razlog za to. Pokazalo se je, da ima gensko napako, ki je prisotna pri manj kot enem odstotku ljudi. Zdravniki pravijo, da je bil njegov doprinos k medicini edinstven in izredno velik.