Svet

Bruselj ostro proti Hrvaški

STA / S.R.
18. 9. 2013, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisija je danes sprožila postopek za ukrepanje proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pripornega naloga. Predvidene sankcije vključujejo strožji nadzor Hrvaške in zamrznitev sredstev za njene priprave na vstop v schengen. Postopek je tako sprožen, a sankcije bodo sledile po desetih delovnih dneh, če Zagreb ne bo ustrezno ukrepal.

Reuters
Komisija od Zagreba zahteva "naglo in brezpogojno" spremembo spornega zakona lex Perković.

Komisija je danes sprožila postopek posvetovanja s članicami unije o sankcijah, ki jih predlaga za Hrvaško zaradi kršenja evropske zakonodaje. Posvetovanja bodo trajala deset delovnih dni. V tem času lahko članice podajo svoje predloge in komentarje, ki pa za komisijo niso zavezujoči, tako da lahko po izteku tega obdobja ukrepa v vsakem primeru.

Bruselj tako danes še ni uvedel sankcij. Te bodo sledile po desetih delovnih dneh, če hrvaške oblasti do takrat ne bodo ustrezno ukrepale. Komisija od Zagreba zahteva "naglo in brezpogojno" spremembo spornega zakona, imenovanega lex Perković, s katerim je Hrvaška le tri dni pred vstopom v unijo omejila uporabo evropskega pripornega naloga.