Črna kronika

Pri Postojni medved napadel človeka

K.Š. / STA
18. 9. 2013, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Približno kilometer iz vasi Bukovje v občini Postojna v smeri Podkraja in Hrušice je danes okoli 11.30 medved napadel gobarja, ki je utrpel poškodbo leve roke. Poškodovanca so oskrbeli na urgenci, od tam pa so ga medtem prepeljali v Ljubljano, je za STA pojasnil vodja postojnske enote zavoda za gozdove Slovenije Anton Smrekar.

Po ogledu kraja napada in njegove širše okolice so ugotovili, da medveda tam ni več, je dodal Smrekar. Kot je pojasnil, je žival zdaj lahko že daleč stran. Na širšem območju bodo zdaj izvajali intenzivnejši monitoring, na podlagi ugotovitev pa bodo sledili tudi morebitni ukrepi.

Napadi medvedov na človeka sicer niso pogosti in jih beležijo le po dva ali tri na leto, je še navedel Smrekar. V večini primerov, nekje pri 90 do 95 odstotkih srečanj, se žival namreč kolikor je mogoče, hitro umakne pred človekom. "Problem pa seveda lahko nastane v primeru, da pride do neposrednega kontakta, ko nas žival predhodno ni zaznala ali ko so v neposredni bližini mladiči," je dodal.

Ko se odpravljamo v naravno okolje oz. v gozdove zato Smrekar svetuje, naj nakažemo svojo prisotnost z glasnostjo in pa tako, da hodimo v smeri vetra, tako da se bo žival lahko umaknila pred nami.