Slovenija

Za prodajo Telekoma dobili 12 ponudb

STA / S.R.
18. 9. 2013, 13.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska odškodninska družba (Sod), ki vodi in koordinira postopek izbora finančnega svetovalca kot tudi celoten prodajni postopek 72,75 odstotka delnic Telekoma Slovenije, je do izteka roka za oddajo ponudb za izbor finančnega svetovalca prejela 12 ponudb. Postopek izbire pa bo, kot so sporočili iz Soda, predvidoma zaključen oktobra.

Telekom
Za Telekom je Sod dobil 12 ponudb.

Povabilo za izbor finančnega svetovalca je Sod sicer poslal 15 pomembnejšim mednarodnim finančnim institucijam. Konec avgusta je namreč Sod v svojem imenu in v imenu države s Kapitalsko družbo (Kad), Pozavarovalnico Sava in Zavarovalnico Triglav podpisal sporazum o skupnem nastopu pri prodaji delnic Telekoma Slovenije.

Država, Sod, Kad, Pozavarovalnica Sava in Zavarovalnica Triglav imajo v lasti 4.754.523 delnic družbe Telekom Slovenije, kar predstavlja 72,75 odstotka osnovnega kapitala te družbe.

Slovenski parlament je na izredni seji 21. junija dal soglasje k prodaji deležev države in državnih družb v 15 podjetjih, med katerimi je tudi Telekom Slovenije. Finančni minister Uroš Čufer je nato 15. julija na posvetu o privatizaciji glede Telekoma Slovenije pojasnil, da bodo do septembra prek razpisa izbrali svetovalca za prodajo, predvidoma tujo investicijsko banko.

"Sod si bo prizadeval, da bodo privatizacijski postopki potekali odgovorno in transparentno, saj je to pomembno za zaupanje državljanov in vseh deležnikov družbe v tem procesu. Prav tako bo izpeljal postopek čimbolj strokovno in z maksimizacijo kupnine ter ostalih pomembnih elementov, ki bodo omogočili ohranitev in dolgoročni razvoj družbe Telekom Slovenije," so konec prejšnjega meseca zapisali na Sodu.