Slovenija

Tega ni pričakovala

Gabrijel Toplak
18. 9. 2013, 13.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Irena Polak Fištravec česa takega po napornem nočnem delu ni pričakovala in je prepričana, da gre za konstrukt nekoga, ki ga motijo določeni ljudje, v tem primeru ona.

Facebook, Mediaspeed
Župan Andrej Fištravec in soproga Irena Polak Fištravec.

V Mariboru in okolici je te dni v ospredju prijava Irene Polak Fištravec, žene mariborskega župana dr. Andreja Fištravca, na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Za moderiranje na letošnjem Festivalu Lent je, kot smo poročali včeraj, prejela plačilo v višini 2200 evrov, Narodni dom Maribor, ki je v 100-odstotni občinski lasti, pa jo je izbral brez razpisa.

Polak Fištravčeva je včeraj za dnevnik Večer dejala, da je presenečena, saj se ji očitki o navzkrižju interesov in višini honorarja zdijo nesmiselni. Nikakor ni pričakovala, da se bo zgodilo kaj takega, zato je prepričana, da gre za konstrukt nekoga, ki ga motijo določeni ljudje, v tem primeru ona. Ne zdi se ji sporna niti višina honorarja, ki ga je prejela za dvotedensko vodenje prireditev. Pravi, da gre za naporno nočno delo, priprave trajajo več mesecev, treba je napisati besedila, prebrati mnogo knjig in spoznati nastopajoče.

Na prijavo, ki je trenutno v fazi predhodnega preizkusa, se je odzval tudi direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina, ki pravi, da za delo Polak Fištravčeve ni razpisa in niti ni potreben. O izboru odloča on, a ker je Irena z njimi že 24 let, ne vidi razloga, da bi jo menjal.

Doživel je različne poskuse, da bi jo moral, vendar ne vidi razloga, da tega ne bi smela početi tudi v prihodnje. Mariborski župan na kakršen koli komentar še vedno ni pripravljen in nam je včeraj na vprašanje, kako komentira prijavo njegove žene na KPK, le odgovoril, da je že vse napisal na svojem Facebooku, ki je, kot kaže, postal zanj nadvse pogosta oblika komuniciranja z javnostjo.

Tam je med drugim tudi zapisal: »Irena povezuje Festival Lent že od prvega dne, od daljnega leta 1993 skoraj neprekinjeno do danes. Povezovala ga je že takrat, ko je bila županja Magda Tovornik, pa Alojz Križman, Boris Sovič in celo Franc Kangler. In tako je Festival Lent povezovala tudi letos, že 20. leto. In česa bi naj bila kriva? Da je bila letos izbrana za napovedovalko na Festivalu Lent brez razpisa. Mislim, da je pri tem vsak komentar odveč.«

Facebook, Mediaspeed
Kolaž vodenja prireditev.