Svet

Obama upa na konkretne rezultate pogovorov o Siriji

STA / A.M.
12. 9. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil upanje, da bodo pogovori med ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom ter drugimi visokimi predstavniki obrodili konkretne rezultate.

Reuters

Lavrov je pred odhodom v Ženevo poudaril, da s Kerryjem ne nameravata delati le dvostransko. Tako naj bi danes potekalo tudi tristransko srečanje s posebnim odposlancem ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdarjem Brahimijem.

Po navedbah ruskega ministra bi tako pogovori lahko pospešili tudi priprave na mirovno konferenco, ki naj bi jo pripravili v Ženevi. A to bo, je spomnil Lavrov, možno le, če bodo "naši zahodni partnerji" zagotovili "konstruktiven odnos doslej na kompromise nepripravljeno sirsko opozicijo".

Rusija je v ponedeljek uradno predstavila pobudo, da bi Sirija predala mednarodni skupnosti svoje kemično orožje, ki bi ga nato nadzorovano uničili. Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada je to že sprejel, Obama pa je nato zaprosil kongres, naj odloži glasovanje o resoluciji za odobritev vojaške akcije proti Siriji.

ZDA so s posredovanjem zagrozile zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja s strani sirskega režima na obrobju Damaska 21. avgusta.