Svet

Ukradli podatke nemškim uporabnikom mobilnih telefonov

STA / A.M.
12. 9. 2013, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mobilni operater Vodafone je danes razkril, da je delavec od njegovega pogodbenega izvajalca s strežnika ukradel zaupne podatke o okoli dveh milijonih nemških uporabnikov. Policija je pri osumljencu že opravila hišno preiskavo.

Thinkstock

Iz podjetja so sporočili, da je bilo za napad potrebno vedenje, ki ga ima lahko le nekdo, ki dela v podjetju, saj je do kraje podatkov prišlo globoko znotraj informacijsko-tehnološke infrastrukture.

Med ukradenimi podatki so imena, naslovi, datumi rojstev, spol, številke bančnih računov in bančne kode.

V Nemčiji so glede zaupnosti podatkov v veljavi zelo strogi zakoni, ki predvidevajo kazni tudi za veliko manjše prekrške, kot je bil storjen v Vodafoneu.

Ukradeni podatki ne zadoščajo za neposredne manipulacije z bančnimi računi, kriminalne združbe pa bi z njihovo pomočjo uporabnike lahko zavedle k izdaji drugih potrebnih podatkov.

Po poročanju dpa je bil tat podatkov zaposlen v Vodafoneovem pogodbenem izvajalcu.

Vodafone ima v Nemčiji 32,2 milijona uporabnikov. Podjetje je sporočilo, da je vdor v sistem zaznalo na začetku meseca in takoj poklicalo policijo. Tiskovni predstavnik podjetja je tudi potrdil, da je policija pri osumljencu, ki živi blizu Dusseldorfa, opravila hišno preiskavo.