Svet

ZDA bodo Sirijo napadle tudi same

STA / S.R.
29. 8. 2013, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf je sporočila, da so ZDA pripravljene tudi same napasti Sirijo potem, ko se je britanska vlada odločila, da bo z morebitnim ukrepanjem počakala dokler preiskovalci ZN ne bodo poročali o okoliščinah napada s kemičnim orožjem pretekli teden v predmestju Damaska.

Reuters

Odločitev britanske vlade o čakanju na poročilo, kar lahko traja več dni ali tednov in napoved, da bo London potem od Varnostnega sveta zahteval resolucijo, ki bi odobrila napad, je malce pomirila strahove, da bo do vojaškega posredovanja v Siriji prišlo že kmalu.

Vendar pa le za kratek čas, saj je Harfova v sredo povedala, da ZDA pomoči ne potrebujejo. "Našega odgovora ne more zadrževati nenehna trma Rusije v ZN. Položaj je tako resen, da zahteva odgovor," je dejala.

Prav tako v sredo je tudi britanski zunanji minister William Hague, ki se je pogovarjal z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem dejal, da so se ZDA sposobne same odločiti o ukrepanju.

ZDA za uporabo kemičnega orožja krivijo režim predsednika Bašarja Asada. Najvišji državni uradnik, ki je to naravnost povedal, je bil podpredsednik Joseph Biden, predsednik Barack Obama pa doslej o tem še ni govoril.

ZDA sicer doslej še niso predstavile nobenih dokazov o tem kdo je odgovoren za napad. Ameriški mediji navajajo besede neimenovanih obveščevalcev, da so prestregli komunikacije nižjih častnikov sirske vojske okrog napada.

Vendar pa to ne dokazuje, da je ukaz izdal Asad oziroma nekdo iz vladnega ali vojaškega vrha. ZDA pri zbiranju dodatnih informacij pomagajo obveščevalne službe Jordanije, Izraela in Saudske Arabije.

Bela hiša za danes načrtuje telefonsko ali video konferenco z voditelji kongresa glede Sirije. Demokrati in republikanci si želijo, da Obama utemelji razloge za vojaško akcijo in dobi zeleno luč kongresa.

Predsednik predstavniškega doma kongresa republikanec John Boehner je Obamo pisno pozval naj pojasni Ameriki kako bo vojaško posredovanje zavarovalo interese nacionalne varnosti ZDA. Boehner želi, da predsednik razloži tudi kako bo to odvrnilo od bodoče uporabe kemičnega orožja in kako bo vojaški ukrep pravno upravičen.

Harfova je v sredo povedala, da uporaba kemičnega orožja v velikem obsegu in možnost širitve tega orožja krši pomembno mednarodno pravno normo in ogroža nacionalno varnost ZDA.