Slovenija

V DeSUS ne bi nižali pokojnin, v DL pa ne dvigovali davkov

STA / A.M.
28. 8. 2013, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po ponedeljkovih vladnih usklajevanjih o spremembah proračuna za leto 2014 na gradu Stmol se v zadnjih dneh med koalicijskimi partnerji kažejo razhajanja glede načina konsolidacije javnih financ. Medtem ko v DL ne želijo pristati na dodatno davčno obremenjevanje gospodarstva, pa v DeSUS izključujejo posege v pokojnine in socialne transferje.

Mediaspeed
Predsednik DL Gregor Virant na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi sprememb stvarnopravnega zakona, razprav o proračunu za prihodnje leto še ni želel konkretno komentirati, ker uradni dokumenti še niso pripravljeni. Virant prav tako ni želel govoriti o morebitnem ukrepu zniževanja pokojnin, je pa poudaril, da so v DL proti dodatnemu davčnemu obremenjevanju gospodarstva.
"Že z dvigom DDV smo obremenili deloma gospodarstvo deloma potrošnika. Zdaj se obeta davek na nepremičnine, ki ga sicer kot koncept podpiramo, ker bo uvedel nek red na področju, kjer tega ni," je pojasnil. O uvedbi kakšnih novih davkov, denimo t. i. kriznega davka, višanja dohodnine ali DDV pa po Virantovih besedah "ne more biti govora". Kot je izpostavil, je namreč zdaj nastopil čas za stabilizacijo davčnega okolja v Sloveniji, da bo gospodarstvo "vedelo, pri čem je".

Medtem Erjavec po ponedeljkovem vladnem sestanku ocenjuje, da ideja o zniževanju pokojnin v letu 2014 ni več aktualna. Ni pa po njegovih besedah še zaprto vprašanje posega v regres oziroma letni dodatek za upokojence, ki so do njega upravičeni. Kot je poudaril, za DeSUS ni sprejemljivo, da bi ukinili regres za tiste z najnižjimi pokojninami.

"Če se bo vztrajalo pri tem, bomo mi takšno rešitev zavrnili," je napovedal Erjavec. V takšnem primeru bo, kot je dejal, primoran predlagati sklic sestanka predsednikov vseh koalicijskih strank, da bi "razčistili, kaj to pomeni za nadaljnje delo koalicije in vlade". To bi namreč pomenilo zaostritev tega političnega vprašanja, kar bi bilo treba reševati na ravni prvakov strank in ne na ravni usklajevanja ukrepov za proračuna za prihodnje leto z ministri, je pojasnil predsednik DeSUS.

Ko gre za stališča, ki jih DeSUS zastopa znotraj koalicije, ima stranka zaveznika tudi v sindikatih in v Zvezi društev upokojencev Slovenije, je dodal Erjavec. To je predsednik DeSUS potrdil tudi po torkovem sestanku s predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Kot je povedal, so si bili enotni tako v nasprotovanju znižanju pokojnin, regresa in socialnih transferjev kot tudi pri pogledih na zdravstveni sistem v Sloveniji.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je Erjavcu sicer predstavil tudi nekatere ukrepe za okrepitev javnih financ, ki jih bodo predlagali sindikati, med drugim uvedbo davčnih blagajn. V sindikatu bodo v nadaljevanju zaprosili za pogovore tudi z drugimi parlamentarnimi strankami.

Vladna ekipa sicer že nekaj časa pripravlja spremembe proračuna za prihodnje leto, konkretni ukrepi pa ostajajo nedorečeni. Uradnih informacij o načrtih vlade še ni, a vlada naj bi razmišljala o nekajodstotnih rezih na vseh področjih.