Slovenija

O predsedniku uprave Luke Koper tudi na izredni seji

STA / A.M.
28. 8. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mestna občina Koper je za ponedeljek sklicala izredno sejo občinskega sveta, na kateri bodo razpravljali o dogodkih, povezanih z imenovanjem Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper. V mestni občini so razočarani nad odzivi vrha slovenske politike in namero Slovenske odškodninske družbe (Sod) za zamenjavo nadzornikov v Luki Koper.

Mediaspeed

"Pričakovali bi, da bo odgovorna politika pri odločitvah o tako pomembnih gospodarskih subjektih, kot je Luka Koper, delovala v smeri napredka in konstruktivnega sodelovanja z vsemi vključenimi," so zapisali. Sodu pa je po njihovem mnenju izbila dno odločitev Soda po sklicu izredne skupščine delničarjev Luke Koper, kjer nameravajo razrešiti nadzorni svet Luke Koper.

"V Mestni občini Koper takega početja ne moremo opazovati križem rok, saj želimo in tudi moramo zaščititi lokalne interese v dobrobit vseh občank in občanov naše občine, ki že več kot 60 let soustvarjajo Luko Koper, živijo z vsemi njenimi pozitivnimi in tudi negativnimi vplivi ter imajo vso pravico soodločati o njenem nadaljnjem razvoju," so zapisali.

Sod je danes na upravo Luke Koper naslovil zahtevo za čimprejšnji sklic skupščine. Predlagajo namreč zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta, ki zastopajo kapital. Namesto njih predlagajo imenovanje šestih predstavnikov Soda, vključno z vsemi tremi člani uprave Soda.

Sod, ki do oblikovanja državnega holdinga upravlja s kapitalskimi naložbami države, predlaga, da se kot nadzornike za mandatno obdobje štirih let izvolijo predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič ter člana uprave Matej Runjak in Matej Pirc. Predlagani so še Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Matej Lovšin Herič, ki prav tako prihajajo iz Soda.

Zamenjali bi sedanje predstavnike kapitala v nadzornem svetu Dina Klobasa, Nikolaja Abrahamsberga, Vinka Možeta, Andreja Godca, Jordana Kocjančiča in Sabino Mozetič. Mozetičeva sicer v Luki Koper zastopa mestno občino Koper, kjer so razočarani nad predlogom po njeni zamenjavi.