Svet

Berlusconi hoče ostati senator

STA / A.M.
28. 8. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi je danes napovedal, da se bo - potem ko je bil 1. avgusta pravnomočno obsojen zaradi utaje davkov - pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. To je 76-letnik napovedal v pismu komisiji senata, ki bo 9. septembra začela odločati o njegovi morebitni izključitvi iz parlamenta.

Reuters

Kot je novinarjem povedal predsedujoči senatni komisiji, opozicijski senator Dario Stefano, je Berlusconi danes zjutraj predložil dokumente v svojo obrambo, ki bodo uporabljeni v postopku. Obenem je v pismu napovedal, da se bo pritožil na sodišču v Strasbourgu zaradi kršitev sedmega člena evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Gre za člen, ki govori o tem, da "ni kazni brez zakona" - da nihče ne sme biti obsojen za dejanje, ki ni bilo določeno kot kaznivo dejanje v času, ko je bilo storjeno. Prav tako se ne sme izreči strožja kazen od tiste, ki jo je bilo mogoče izreči v času, ko je bilo kaznivo dejanje storjeno.

Šest vrhunskih pravnikov se je medtem v pismu omenjeni senatni komisiji zavzelo, da naj Berlusconi ohrani poslansko imuniteto in naj ga torej ne izključijo iz senata. V prid temu stališču naj bi navedli vrsto argumentov, med drugim naj bi izpodbijali pravno skladnost t. i. protikorupcijskega zakona Severino, na osnovi katerega bi Berlusconi lahko izgubil senatni sedež, poročanje italijanskih medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Omenjeni zakon je bil sprejet decembra lani, v skladu z njim pa nihče, ki je bil pravnomočno obsojen na več kot dve leti zapora, ne sme sedeti v parlamentu ali kandidirati za sedež v njem. Berlusconiju je kasacijsko sodišče izreklo štiri leta zapora, kazen pa mu je bila v skladu s splošno amnestijo nato avtomatično znižana na leto dni.

Senatna komisija, ki bo odločala, ali ta zakon velja v Berlusconijevem primeru, bo delo začela 9. septembra. Kot piše APA, naj bi bilo razmerje v njej 15 proti osem v škodo bivšemu premieru. Komisijo vodi levo usmerjeni politik Dario Stefano, viden Berlusconijev nasprotnik.

Politiki, ki pripadajo Berlusconijevemu desnosredinskemu taboru, vztrajajo, da se zakon ne nanaša na kazniva dejanja, storjena pred uveljavitvijo zakona. Kot piše APA, želijo z odhodom na ustavno sodišče pridobiti vsaj nekaj dodatnega časa. Sodišče naj bi namreč odločilo o ustavnosti zakona "Severino" in to bi lahko trajalo več mesecev, s tem pa bi se utegnila zavleči tudi odločitev senata o odvzemu imunitete.