Svet

Rusi opozarjajo ZDA pred posledicami posredovanja v Siriji

STA/M.J.
26. 8. 2013, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja opozoril pred izjemno nevarnimi posledicami vojaškega posredovanja proti sirskemu režimu.

Reuters

Lavrov je Kerryju v nedeljskem telefonskem pogovoru izrazil globoko vznemirjenost Moskve nad izjavami ameriških predstavnikov, da so ZDA pripravljene posredovati v Siriji, ker naj bi tamkajšnji režim uporabil kemično orožje.

Lavrov je še dejal, da želijo določeni elementi znotraj ZDA očitno sprožiti vojaško posredovanje v Siriji zunaj okvira ZN, da bi spodkopali ameriško-ruska prizadevanja za pripravo mirovne konference za rešitev sirske krize.

Ruski minister je ameriškega kolega pozval, naj se ZDA vzdržijo uporabe vojaškega pritiska na Damask in naj ne podležejo provokacijam. Kot so še sporočili z ruskega ministrstva, je Kerry obljubil, da bo pozorno preučil argumente ruske strani, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je ob tem poudarila potrebo po objektivni preiskavi domnevnega napada s kemičnim orožjem in znova izrazila dvom, da je zanj odgovorna vlada sirskega predsednika Bašarja al Asada.