Slovenija

Janša na domobranski paradi

Simon Rosc
26. 8. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav so od druge svetovne vojne minila že desetletja, so nekateri zavoljo doseganja svojih ciljev in občasne preusmeritve pozornosti obtičali v času vojne in po njej. Domobranci in partizani – večni dvoboj in tudi tema politikov. Kdaj bodo torej politiki to temo, po zgledu zahodnih držav, pustili v preteklosti?

Mediaspeed
Janša: “Zlo, ki je napadlo drugo zlo, s tem ni prenehalo biti zlo.”

Na Židovniku pri Logatcu, nedaleč od Rovt nad Logatcem, se je včeraj odvila  slovesnost ob 70. obletnici domobranstva na Slovenskem. Čeprav je stranka SDS  samo dva dneva pred tem vztrajno zatrjevala, da nikakor ne obujajo spomina na  domobranstvo, je bil njihov predsednik Janez Janša govornik ravno na tej  slovesnosti, kar je seveda dvignilo ogromno prahu. Na slovesnosti so se tako zbrali predstavniki stranke Solidarnost, Odbora za pravično in solidarno družbo,  Koordinacijskega odbora kulture Slovenije in Demokratične stranke dela, ki so  pred slovesnostjo opozorili, da domobranci niso bili branitelji domovine, pač pa nacizma. Zato so odločno proti poskusom rehabilitacije domobranstva.

“Da politična elita toliko energije usmerja v dogodke izpred več desetletij, je na meji norosti."

Predsednik stranke SDS je opozoril, da so slovenski komunisti šele po dveh letih  dvojne kolaboracije postali Hitlerjevi nasprotniki ter da so načrtno povzročili  državljanko vojno, da bi lahko prevzeli oblast, ki je sicer na svobodnih volitvah  nikoli ne bi dobili. Janša je v svojem govoru dejal, da so državljansko vojno med 2. svetovno vojno povzročili komunisti. Za dve veliki zli 20. stoletja pa je označil  komunizem in nacionalsocializem. Ob tem je zavrnil prepričanje nekaterih, da je  "eno zlo s tem, ko se je spopadlo z drugim, prenehalo biti zlo in je postalo dobro".

Zgodovinar in predstavnik stranke Solidarnost Jože Pirjevec meni, da ni mogoče  reči, da so bili domobranci zares branitelji naše domovine. "Domobranci so bili  branitelji tretjega rajha, in če bi nacizem zmagal, bi bilo konec slovenskega  naroda," je opozoril.

“Zlo, ki je napadlo drugo zlo, s tem ni prenehalo biti zlo.”

Predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek je opozoril, da so se domobranci borili  proti zaveznikom, ki so zmagali v vojni. "Borili so se za tistega, ki je rekel, da bo naredil to deželo nemško. Domobranci so pomagali pri holokavstu," je poudaril  Hanžek. Zato meni, da je slavljenje domobranske vojske kaznivo dejanje.

Oglasili so se tudi v gibanju Vseslovenske ljudske vstaje (VLV), po mnenju katerega je to, da politična elita toliko energije usmerja v dogodke izpred več desetletij, 'na meji norosti'. Državljane ob tem pozivajo, naj nezadovoljstva ne usmerijo več v paradiranje Janeza Janše 'na neki domobranski proslavi', ampak v boj proti trenutni vladi, ki je po njihovem mnenju dokazala svojo nesposobnost in pohlep. "Janez Janša ni na oblasti. Na oblasti je marionetna vlada Alenke Bratušek," so dodali.

Pravi heroji so ženske.

Čeprav se je laže ukvarjati s starimi zadevami in ves čas ponavljati eno in isto, pa bi se od naših politikov le pričakovalo višjo mero zrelosti in da energijo preusmerijo v reševanje gospodarske situacije. Čeprav se zdi, da je sprava nemogoča in da se bodo tovrstna nasprotja nadaljevala v nedogled, pa je bil eden izmed naših sogovornikov bolj pozitiven. Meni namreč, da sprava enkrat bo, le da morajo vsi najprej priznati svoje grehe. In če zaključimo s tistimi, ki so v vsej zgodbi prezrte. To so ženske. Tudi te je izpostavil naš sogovornik, in sicer je dejal, da takrat niso imele nobene pomoči, prepuščene samim sebi, s kopico otrok, pa so vse lepo vzgojile.

Robert Marin, Mediaspeed