Slovenija

Na kandelabre z njimi!

Bojan Korsika
26. 8. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znano je, da je naš časopis namenjen ljudstvu, in prav glas ljudstva je tisti, za katerega vedno poskrbimo, da se sliši ter odmeva daleč naokrog.Na naših straneh je vedno prostor za vas, dragi bralci in bralke, zato nam kar pogumno pišite – tako, kot nam je pisal Bojan Korsika, čigar pismo objavljamo v celoti.

Mediaspeed, Thinkstock
Kdo je danes volja revolucije?

Zopet pismo mlademu ‘kolegi’ Primožu Cirmanu, novinarju Dnevnika, zastavonoši policajnovinarstva.

Vaš članek ‘Ogorčenje’ SD trasira pot njihovemu Branku’ je po konceptu podoben mojemu članku ‘Ko ga Zoran Janković nategne, Igor Lukšič postane strokovnjak za svinjarije’, objavljenega v Požareportu. Le vstavili ste samo politično bolj primerna  imena (beri: nasprotnike Boruta Jamnika in Gregorja Golobiča). Torej, zakaj pa ne? Ampak to samo mimogrede.

Kriminalisti in novinarji

Veliko bolj skrb vzbujajoče, naravnost grozljivo se mi pa zdi današnje pisanje Bojana Požarja, ki ugotavlja, da je eden od novinarjev Dnevnika 27. junija letos ‘dirigirano’ postavljal vprašanja danes priprtemu Tomažu Lovšetu. In prav na podlagi tega prisluha vprašanj novinarja Dnevnika in Lovšetovih odgovorov je sodnica Andreja Sedej Grčar utemeljila podaljšanje pripora Lovšetu.

“Vstavili ste le politično bolj primerna imena.”

Škandal je grozovit, ampak omejil se bom ‘samo’ na Dnevnik. Pred letom osorej sem namreč napisal tekst ‘Dnevnik, valilnica policajnovinarstva’. Takrat sem o policajnovinarstvu Dnevnika sklepal le na podlagi indicev. Primerov, v katerih je imel Dnevnik edini in pred vsemi policijske podatke (tudi o moji malenkosti) in jih je tudi objavil, je nešteto.

Preizkušen sistem

Velikokrat se je zgodilo, da je o kakšni personi Dnevnik začel pisati, kriminalisti pa so nemudoma uvedli preiskavo proti tej osebi. Češ, mi tu nič ne moremo, poglejte, kaj vse piše v Dnevniku, mi moramo to preiskati po službeni dolžnosti. Strokovnjaki za naš ‘policijsko sodni sistem’ pa so velikokrat imeli drugačno razlago. V primerih, ko je bil neki gospodarski ali politični nasprotnik ‘čist’ in proti kateremu kriminalisti niso zmogli zbrati ničesar, zaradi česar tudi najbolj uslužna sodnica ni hotela podpisati kriminalistom dovoljenja za izredne postopke; takrat pa je priskočil na pomoč Dnevnik. S politično diskreditacijo posameznika. V tistem trenutku pa so kriminalisti z Dnevnikom prileteli do sodnice in zahtevali izredna pooblastila (prisluškovanje, sledenje ...), češ poglejte, kaj piše v Dnevniku. In sodnica je po navadi podpisala.

“Če navodil ni, potem napadite preizkušene tarče.”

Naj živijo mazači

Mimogrede: Dnevnik je tudi intenzivno nasprotoval osamosvojitvi Slovenije, ampak saj je to danes v Sloveniji junaško in ne zavrženo dejanje. Prav zato je svetovalec predsednika Milana Kučana (saj veste, Milan Kučan je tudi pri osamosvojitvi igral na več golov) Neven Borak alias Veno Karbone, ki je v Dnevniku pisal tirade proti osamosvojitvi, dobil potem iz rok taistega Milana Kučana najvišje državno odlikovanje. Verjetno bi Milan Kučan, če bi bil danes še predsednik, državno odlikoval tudi tiste, ki so zamazali spominsko ploščo Odbora za varstvo človekovih pravic.

Dnevnik seveda ni Guardian

Dragi mladi ‘kolega’ Primož Cirman, ko sem vas 19. julija letos, ob izreku sodbe proti Igorju Bavčarju in Bošku Šrotu, videl pred sodiščem v gruči novinarjev, ste imeli oblečeno majico Viva La Revolucion. Očitno ste z majico želeli pokazati, da se tako izvršuje volja Revolucije. In kdo je danes volja Revolucije (tudi sam sem pisal v študentskih letih Naj živi proletarska revolucija, ampak ne po navodilih policije ali politikov), vas vprašam? Borut Jamnik, Gregor Golobič, Milan Kučan etc.!? Primerjava se ponuja kar sama od sebe. Guardian, časnik svetovnega slovesa, se ta trenutek bojuje za osnovne človekove pravice, proti nezakonitemu prisluškovanju, proti nasilju vlade in policije; obratno pa novinarji Dnevnika v naši mali lepi Sloveniji, družno s policijo, iščejo sovražnike Revolucije.

“Ko odprem Dnevnik, se mi velikokrat asociativno polje premakne v spomin, kjer hranim film Zadnji dnevi Hitlerja.”

Zvonko Fišer, idealen tožilec

Dragi ‘kolega’ Primož Cirman, ne bova uganjevala, kdo je iz Dnevnika ‘dirigirano”’poklical 27. junija letos Tomaža Lovšeta. Dovolj je, da veva, da verjetno to ni bila novinarka športnohortikulturne redakcije, mar ne? Ampak ko vas takole opazujem, se mi zdi bolj pomembno, da ste nekoliko zaostali v revolucionarnem razvoju. Če ostanem pri ‘pravni državi’, je na primer Zvonko Fišer, dandanašnji glavni tožilec, bil že precej mlajši od vas, ko je kot mladostni tožilec v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v enopartijskem sistemu procesiral ženico iz crkljanskih hribov, ki je postavila križ na svoji kmetiji. Ker se je Fišer takrat izkazal, je danes glavni državni tožilec, pa ne zaradi sposobnosti, ampak zaradi tega, ker je zaradi te packe v preteklosti prepuščen na milost in nemilost izsiljevanju v primeru neubogljivosti. Saj veste, Dnevnik, zastavonoša policajnovinarstva, je le en klic stran.

Tržna niša

Dragi ‘kolega’ Primož Cirman, predlagam, da pospešite svojo kariero. Vašo tržno nišo vidim v sodnih procesih proti raznim političnim nasprotnikom Revolucije in tudi proti tistim, za katere javno mnenje meni, da so absolutno krivi, postopki pa se vse predolgo vlečejo. Na Dnevniku sestavite ‘policajnovinarskosodno’ trojko (na primer Primož Cirman, Tomaž Polanič in Vesna Vuković, da bo zadeva tudi spolno uravnotežena). Ko pride navodilo za napad na ‘high value target’, po zgoraj opisanih načelih napadite z vsemi sredstvi. Hujskajte javno mnenje, pozivajte kriminaliste, tožilce in sodnike na linč.

Seveda Bavčar in Janša

Dragi ‘kolega’ Primož Cirman, če navodil ni, potem napadite preizkušene tarče. Na primer Janeza Janšo in Igorja Bavčarja. Kaj potem, če je celo Matevž Krivic za sodbo proti Janši dejal, da ni nobenih pravih dokazov. Pa kaj potem, če je tožilec Kozina, ki je prepisal ovadbo od Zorana Jankovića proti Igorju Bavčarju v procesu, ki se je vseskozi vrtel o ‘call opcijah’, striktno strokovno govoril o ‘kal opcja’. Kaj potem, ‘policajnovinarskasodna’ trojka bo sledila Glasu ljudstva, ki je stoodstotno prepričano, da sta Janša in Bavčar kriva kot sam hudič. Pa kaj potem, če v civiliziranem svetu imenujejo to, da so vsi prepričani o krivdi nekoga, brez oprijemljivih dokazov – preprosto linč ...Dragi ‘mladi’ kolega Primož Cirman, Revolucija vas bo prav gotovo opazila. Boste sicer ranljivi, kot Zvonko Fišer, ampak položaj je le položaj. Seveda pazite, Revolucija žre tudi svoje otroke.

Dragi ‘mladi’ kolega Primož Cirman, res, ko odprem Dnevnik, se mi velikokrat asociativno polje premakne v spomin, kjer hranim film Zadnji dnevi Hitlerja. Ko so bili Rusi v Berlinu za vogalom Hitlerjevega bunkerja, ljudski grenadirji v jodlarskih klobukih pa so z zvitkom debele vrvi čez ramo iskali dezerterje, kandidate za kandelabre ....

Dragi ‘mladi’ kolega Primož Cirman ...

Bojan Korsika

Ljubljana