Svet

Potopila se je tovorna ladja

STA/M.J.
14. 8. 2013, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tajfun Utor, ki je na Filipinih terjal smrtne žrtve, je močno razburkal morje pred obalo Hongkonga. V valovih, visokih do 15 metrov, je potonila 190 metrov dolga tovorna ladja. Vseh 21 članov posadke so sicer uspeli rešiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Mornarji so zapustili ladjo, ko se je prevrnila na bok in se začela potapljati kakih 80 kilometrov jugozahodno od Hongkonga. Valovi, v katerih je potonila ladja, so bili sicer visoki od 10 do 15 metrov, veter pa je pihal s hitrostjo do 90 kilometrov na uro.

Mornarje so rešili z dvema helikopterjema, dva pa je iz vode potegnila druga ladja.

Hongkong se je sicer na prihod tajfuna pripravil z zaprtjem borze in šol, odpovedani so bili številni letalski poleti. Vozili niso trajekti, zaradi česar so številni potniki obtičali na terminalih. Vlada je čez noč odprla tudi 17 začasnih zatočišč.

Hongkonški vremenoslovci so v zgodnjih jutranjih urah izdali opozorilo osme stopnje, kar pomeni tretjo najvišjo stopnjo alarma. Tajfun je sicer mesto obšel kakih 240 kilometrov bolj jugozahodno, poročil o hujši škodi ali žrtvah pa ni.

Tajfun Utor je sicer pred tem na Filipinih terjal najmanj šest smrtnih žrtev.