Svet

V trčenju vlakov umrl strojevodja

STA / S.R.
30. 7. 2013, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V čelnem trčenju dveh vlakov, do katerega je prišlo v ponedeljek na zahodu Švice v kantonu Vaud, je umrl strojevodja, 35 ljudi pa je bilo ranjenih, od tega pet huje.

Reuters
Trčenje je bilo usodno za strojevodjo vlaka.

Na vlakih je bilo 46 potnikov, med njimi pa ni bilo tujcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nesreča se je po podatkih policije zgodila okoli 19. ure pri kraju Granges-pres-Marnand, kakih 50 kilometrov jugozahodno od prestolnice Bern, in sicer na odseku proge, ki povezuje kraja Palezieux in Payerne.

Trčila sta dva švicarska vlaka, ki sta v bližini železniške postaje v omenjenem kraju eden proti drugemu pripeljala po istem tiru. Eden od vlakov je ravno pripeljal na postajo, drugi pa je z nje speljeval. Ob trčenju so prvi vagoni vlakov iztirili. Zakaj sta oba vlaka vozila po istem tiru, še vedno ni znano.

Po navedbah železniške družbe CFF bi se vlaka na železniški postaji morala križati zaradi posebnega sistema na tirih. Trenutno še ni znano, ali je za nesrečo lahko kriva zamuda ali prehitro speljevanje katerega od vlakov.

V bližnje bolnišnice so prepeljali skupno 26 ljudi, med huje poškodovanimi pa ni nihče v smrtni nevarnosti. Železniški promet med mestoma Moudon in Payerne je bil zaustavljen, preiskava nesreče pa poteka.

Gre za tretjo večjo železniško nesrečo v Evropi v zadnjem času. Prejšnji teden je katastrofalna nesreča v Španiji pri mestu Santiago de Compostela terjala 79 življenj, sredi julija pa je v Franciji v iztirjenju vlaka na železniški postaji Bretigny-sur-Orge južno od Pariza umrlo sedem ljudi.