Slovenija

Izteka se rok za doplačilo dohodnine

STA / S.R.
30. 7. 2013, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dohodninski zavezanci imajo le še danes in v sredo čas za doplačilo dohodnine iz drugega svežnja. Poleg tega se v sredo izteče tudi rok za vložitev dohodninske napovedi za lani za tiste, ki niso prejeli informativnega izračuna.

Thinkstock
Le še danes in v sredo čas za doplačilo dohodnine.

Davčna uprava RS (Durs) je drugi in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za lani zavezancem poslal 31. maja. V paketu je bilo 486.662 izračunov, od tega 134.177 z doplačili. Skupni znesek doplačil znaša 55,1 milijona evrov, povprečni znesek doplačila pa 411 evrov.

Vračila, ki so v drugem svežnju znašala skoraj 162,8 milijona evrov, povprečni znesek pa je bil 517 evrov, je Durs na račune zavezancev nakazal konec minulega tedna.

Durs bo v teh dneh izdal tudi prvi sveženj odločb o odmeri dohodnine tistim zavezancem, ki so vložili ugovore zoper informativne izračune dohodnine. Tega so morali poslati najpozneje do 1. julija. Letos se je pritožilo 41.098 zavezancev, največ ugovorov pa se je nanašalo na podatke o vzdrževanih družinskih članih.

Zavezanci, ki do 15. junija niso prejeli informativnega izračuna dohodnine, morajo dohodninsko napoved medtem vložiti sami, in sicer do 31. julija. Pri tem na Dursu zavezance opozarjajo, da se v letno davčno osnovo za odmero dohodnine štejejo tudi dohodki, prejeti v tujini.

V primeru zamude ali neizpolnitve te obveznosti je predvidena kazen 200 do 400 evrov, neresnični ali nepopolni podatki pa se kaznujejo z zneskom od 400 do 1200 evrov.

Napoved za odmero dohodnine za lani morajo vložiti tisti, ki so prejeli dohodke, od katerih se plačuje dohodnina, ki presegajo 3228,45 evra, pokojnino, od katere je bila obračunana in plačana akontacija dohodnine, pri tem pa so pri akontaciji dohodnine uveljavljali posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane, ali pokojnino, od katere ni bila obračunana in plačana akontacija dohodnine, vendar so poleg tega prejeli dohodke (od katerih se plačuje dohodnina), višje od 80 evrov.

Obrazec napovedi za odmero dohodnine je dostopen na vseh davčnih uradih oz. izpostavah in na spletni strani Dursa. Napoved je mogoče oddati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki.

Davčna uprava zavezancem, ki informativnega izračuna dohodnine niso prejeli, predlaga, naj na spletni strani Dursa preko virtualne davčne asistentke Vide preverijo, ali jim je Durs informativni izračun dohodnine poslal na dom. Če ga je poslal, zavezanec pa ga ni prejel, lahko zavezanec na davčnem uradu oz. izpostavi zaprosi za kopijo informativnega izračuna dohodnine.

Gospodarska kriza vpliva tudi na plačevanje davkov. Vseh vlog za obročno plačilo letnega poračuna dohodnine je bilo v prvem polletju lani 9829 vlog, vlog za odpis je bilo 414, vlog za odlog obveznosti pa 231. V prvi polovici letos pa je Durs skupaj prejel 11.922 vlog za obročno plačilo letnega poračuna dohodnine, 434 vlog za odpis in 194 vlog za odlog obveznosti.

Durs zavezancem namreč ponuja tudi obročni način plačila dohodninskih obveznosti, najenostavnejši in najhitrejši način obročnega odplačevanja pa je plačilo na tri obroke, saj se pri tej obliki ne ugotavlja socialnega stanja zavezanca.

V prvi polovici leta je Durs prejel 11.098 vlog za plačilo letnega poračuna dohodnine na tri obroke, lani v enakem obdobju pa 8870 vlog.

Pri plačilih na 12 obrokov je potrebno predložiti zavarovanje, pri odlogu plačila do dveh let, plačilu na 24 obrokov ali odpisu dolga pa se ugotavlja socialno stanje zavezancev.