Svet

Končuje se sojenje vojaku Manningu

STA / S.R.
30. 7. 2013, 07.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na vojaškem sodišču v ameriškem oporišču Fort Meade pri Washingtonu bo pristojna sodnica danes sporočila svojo odločitev glede krivde vojaka Bradleyja Manninga.

Reuters
Manning bo izvedel za odločitev sodnice, na izrek kazni pa bo moral še počakati.

25-letni Manning je med drugim obtožen pomoči sovražniku zaradi posredovanja zaupnih dokumentov ameriške vojske in State Departmenta organizaciji WikiLeaks, ki jih je nato objavila. Vojaška sodnica polkovnica Denise Lind je v ponedeljek sporočila, da je sprejela odločitev glede Manninga, ki jo bo razkrila danes ob 19. uri po srednjeevropskem času.

Gre sicer za odločitev o tem, ali je vojak kriv ali nedolžen, medtem ko bo treba na izrek kazni še počakati. Postopek za določitev višine morebitne kazni naj bi se začel že v sredo.

Tožilstvo je proti 25-letnemu nekdanjemu vojaškemu obveščevalcu v Bagdadu vložilo obtožnico v 21 točkah, ki ga poleg že omenjene pomoči sovražniku med drugim bremeni še vohunstva, računalniške prevare in kraje državnih dokumentov.

Manning je nekaj od teh dejanj priznal še pred začetkom procesa in za to bi mu v najslabšem primeru grozilo do 20 let zapora. Nudenja pomoči sovražniku, za kar bi ga doletel dosmrtni zapor, Manning ni priznal.

Manningovi odvetniki so se odločili, da bo sojenje potekalo le pred sodnico in ne pred vojaško poroto. Proces se je končal v petek. Vojak je sicer že vse od aretacije spomladi leta 2010 v zaporu.