Slovenija

Delavce je sram, da so Slovenci

Gabrijel Toplak
30. 7. 2013, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delavci slovenjebistriškega Granita, ki je od 8. januarja v postopku prisilne poravnave, v anonimnem pismu opozarjajo na številne nepravilnosti, ki jih počne vodstvo podjetja.

Gabrijel Toplak
Po anonimnih navedbah delavcev Granita si vodilni možje v podjetju izplačujejo več tisoč evrov visoke plače.

Slednji sicer zavračajo vse očitke, delavci, ki so si morali izboriti 100 evrov mesečne plače, pa so prepričani, da se v Sloveniji odvija še ena gradbena sramota.Po tem, ko so v dnevniku Večer pred dnevi poročali, da bo slovenjebistriški Granit, ki je od 8. januarja v postopku prisilne poravnave, ker ni realiziral načrtovane osem milijonov evrov vredne dokapitalizacije v obliki konverzije v lastniške deleže, najverjetneje že prihodnji mesec nadaljeval pot v stečajnem postopku, so nezadovoljstvo pred kratkim izrazili tudi tamkajšnji delavci.

V anonimnem pismu, ki so ga naslovili na uredništvo Svet24, so zapisali, da so v zadnjem času pristajali na plačilo po 100 evrov na mesec, pa še to so si morali izboriti, medtem ko si vodilni možje v podjetju izplačujejo več tisoč evrov visoke plače. „Direktor, ki prejema 12 tisoč na mesec in je v času, ko je podjetje v stečaju, ustanovil kar nekaj slamnatih podjetij, je z denarjem podjetja zgradil celo stanovanjsko hišo, ki jo je hčerki podaril kot poročno darilo. Ta agonija se zdaj še nadaljuje. Vodstvo nam laže, plač nismo prejeli ne za maj ne junij. Sprašujemo se, kaj počne prisilni upravitelj, ki je prejel več kot 30 tisoč evrov za delo, ki ga sploh ni opravil,“ je bilo še zapisano. Hkrati je delavce, pišejo, tudi sram, da so Slovenci in da se to dogaja 'v naši lepi domovini'.

100 evrov plače so si morali izboriti.

Ko smo z očitki obubožanih delavcev seznanili direktorja Petra Kosija, je dejal, da na tovrstne anonimne neumnosti ne misli odgovarjati. „Piše jih očitno nekdo, ki ne pozna razmer v podjetju,“ je bil kratek in nas povabil k sebi na razgovor, povabilu pa se bomo seveda v prihodnjih dneh tudi odzvali. Veliko bolj zgovoren je bil prisilni upravitelj Branko Đorđević, ki meni, da so navedbe lažne in izmišljene. „Takšne lažne navedbe plač in plačil so kaznivo dejanje z namenom škoditi podjetju in zaposlenim. Naloga upravitelja v prisilni poravnavi je, da pregleduje plačila v skladu s 151. členom Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Podjetje je delujoče in samo z načrtom finančne reorganizacije plačuje obveznosti. Svojo vlogo kot upravitelj prisilne poravnave izpolnjujem bolj, kot je potrebno, kar je razvidno s spletnih strani AJPES-a. Za delo v sedmih mesecih nisem dobil niti evra, mojo nagrado pa bo odmerilo sodišče v skladu s pravilnikom,“ pojasnjuje Đorđević.

Delavci, ki se vsak dan prevažajo na gradbišča, pravijo, da plač niso prejeli ne za maj in ne za junij.

Dodaja, da so ostali delavci Granita dobili vse plače (najnižja je več kot 600 evrov neto), razen za junij in delno maj. „Direktor Kosi ima povsem običajno plačo za to velikost podjetja, zagotovo pa večkrat manjšo, kot jo želijo prikazati škodoželjneži. V času mojega nadzora ni prišlo do nepravilnega odtekanja denarja, kar je razvidno iz rednih mesečnih poročil sodišču in dokumentacije, ki je v arhivu pri meni. Treba je razlikovati delavce, ki so sedaj zaposleni v Granitu, in tiste, ki so bili zaposleni v družbi Gradbeništvo, ki je šla v začetku leta v stečaj. Prisilni upravitelj ne deli plač, je pa dal ugovor na spremenjen načrt finančne reorganizacije in pričakuje stečaj podjetja,“ je sklenil Đorđević.