Svet

Nekdanjemu premierju grozi še pet let zapora

STA / S.R.
30. 7. 2013, 07.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kasacijsko sodišče v Rimu, najvišji prizivni sodni organ v Italiji, bo danes začelo odločanje o pritožbi nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija na obsodbo zaradi davčne prevare v primeru Mediaset.

Reuters
Berlusconi bi šel raje v zapor, kot v hišni zapor.

V kolikor bo sodišče potrdilo odločitve nižjih sodišč, Berlusconiju grozi zaporna kazen in prepoved opravljanja javnih funkcij za pet let. Kasacijsko sodišče bi sicer sodbo lahko izreklo šele v sredo ali pa celo v četrtek, navajajo italijanski mediji. Lahko pa se zgodi tudi, da bi sodišče prisluhnilo prošnji Berlusconijevih odvetnikov, da se obravnava procesa preloži na september.

Berlusconi je bil obsojen, ker je njegovo medijsko podjetje Mediaset pri nakupu televizijskih in filmskih pravic v ZDA prirejalo računovodske izkaze. S tem se je Mediaset v 90. letih prejšnjega stoletja izognil plačilu več milijonov evrov davkov.

Sodišče na prvi in drugi stopnji sta Berlusconiju v tem primeru dodelili štiriletno zaporno kazen, od tega tri leta pogojno, ter prepoved opravljanja javne funkcije za pet let. Če bo sodba potrjena še na kasacijskem sodišču, bo tako Berlusconi, ključni podpornik vlade italijanskega premiera Enrica Lette, izgubil sedež v senatu. Prisilni zaključek njegove politične kariere bi bil hud udarec za italijansko desnico.

Berlusconi je sicer starejši od 70 let, italijanska zakonodaja pa takim osebam dovoljuje prestajanje kazni v hišnem priporu. A je nekdanji premier v pogovoru za nedeljsko izdajo italijanskega časnika Libero zatrdil, da bi raje preživel življenje za zapahi, kot pa izkoristil to možnost.

"Nisem noben kriminalec, ki ga je treba prevzgojiti. Star sem skoraj 77 let in bi imel pravico do hišnega pripora, toda če bom spoznan za krivega, bom šel v zapor," je dejal.