Svet

Rodila pri 70 letih

Simon Rosc
22. 7. 2013, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najstarejša mati na svetu je skoraj umrla med porodom pri sedemdesetih letih. Pet let pozneje pa pravi, da je njena hčerka razlog za življenje.

Prepričana je, da bo živela do hčerkinega 15. leta.

Indijka Rajo Lohan iz mesta Baddhu Pattija je pristala na naslovnicah revij in časopisov po vsem svetu. Po sporni umetni oploditvi v sedemdesetem letu je postala najstarejša mati na svetu.

Mnogi so njeno spočetje kritizirali, saj je s tem močno ogrozila svoje življenje, otrok pa bi lahko ostal brez staršev, a se je vse dobro izšlo.

Po porodu je imela nekaj notranjih krvavitev, ker ji je maternica na več mestih počila, z jajčnikov pa so ji morali tudi odstraniti za velikost pomaranče veliko cisto. Po porodu in operaciji si dolgo časa ni opomogla, zaradi česar so zdravniki menili, da 70-letnica poroda in posega ne bo preživela. A 5 let pozneje Rajo pravi, da je močnejša kod kadarkoli prej. Mati verjame, da bo živela vse do petnajstega leta hčerke, ko se bo ta poročila. Dodala je še, da je njena hčerka po imenu Naveen edini razlog, da je še živa. Zanjo je božji dar in ne more si dopustiti, da bi umrla, dokler ne bo oddana.

Tudi Rajo se je poročila pri petnajstih letih, a kljub dolgem zakonu ni mogla roditi otrok, zaradi česar se je pri sedemdesetih odločila za umetno oploditev. Njen mož Ball se je pozneje poročil tud z Rajoino mlajšo sestro, a tudi ona ni zanosila. Ball sedaj pomaga Rajo pri vzgoji in skrbi za njeno hčerko.

Četudi bi 70-letnica umrla, preden se Naveen poroči, jo zanjo ne skrbi, saj kot pravi, ima veliko sorodnikov, ki bi z veseljem in skrbnostjo poskrbeli zanjo.

Rajoina sestra Umi, ki je poročena z njenim bivšim možem, je Naveen vzela za svojo. Ne more dolgo zdržati brez nje in pravi, da če bi njena mati umrla, otrok vsekakor ne bi pogrešal materinske ljubezni, saj bi ji to nudila ona. Že sedaj poskuša pomagati, a ji Naveen po navadi ne pusti in želi, da vse postori mati.