Svet

Papežev gejevski sodelavec

Simon Rosc
20. 7. 2013, 20.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanska revija L'Espresso je šokirala z novico, da je papežev najbližji zaupnik homoseksualec, ki živi spolno aktivno življenje.

Thinkstock
Papežev prelat je bil ujet v kočljivih položajih.

Papežev zaupnik, ki sicer bdi tudi nad vatikansko banko in je pred leti zakuhal tudi več škandalov v Urugvaju, misijonar Battista Ricco, je bil izbran za posebnega prelata. Le nekaj dni po imenovanju pa so do papeža pricurljale informacije o njegovem porednem življenju.

Italijanski mediji so sicer zanimivo življenje papeževega prelata opisovali predvsem s špansko frazo 'pink power', kar v prevodu pomeni rožnata moč.

Italijanski mediji so sicer zanimivo življenje papeževega prelata opisovali predvsem s špansko frazo 'pink power', kar v prevodu pomeni rožnata moč. Dolgo ni bilo jasno, kaj so Italijanski mediji s tem želeli povedati, poudarjali so le, da je bila to Papeževa velika napaka.

Revija L'Espresso pa je naposled ta pojasnila izraz. Samo teden po tem, ko ga je papež postavil za osebnega nadzornika slavne banke IOR, so mu škofje v Vatikanu povedali, da je bil Ricca iz Urugvaja odpoklican zaradi homoseksualnih škandalov. Ricca je leta 1999 iz prišel iz Berna, in to skupaj z intimnim prijateljem Patricom Haarijem, ki je bil stotnik švicarske armade. Njuna zveza naj bi bila celo javna do te mere, da so zanjo vedeli prav vsi škofje.

A to še ni vse, Ricca so namreč večkrat ujeli v neprimernih položajih. V enem od homoseksualnih klubov se je zapletel v pretep, našli pa so ga tudi ujetega v dvigalu z neznanim mladeničem. Kaj bo papež ukrenil, ni znano, kot je videti, pa so pripadniki gej lobija tudi v njegovih vrstah.