Svet

Invazija žeparjev na evropske prestolnice

J. P.
20. 7. 2013, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zalezujoč plen na turistično najbolj obleganih območjih ti novodobni plenilci premorejo skoraj filmske sposobnosti.

Nič jim ne uide.

Ti mladiči se zdijo neustrašni – pred krajo skoraj ne pomišljajo, njihovo delovanje je instinktivno. Tarč se lotevajo sredi belega dneva – ob bankomatih, na prenatrpanih pločnikih in na postajah pariškega metroja. Vse bolj agresivne tolpe žeparjev so v francosko prestolnico prinesle zmedo in obup.

K moškemu, ki uporablja bankomat, pristopita dva otroka. Po navadi ga eden izmed njiju zamoti z vprašanjem.

Policija je bila prisiljena povečatisvojo prisotnost na najbolj prepoznavnih mestih francoske prestolnice: ob Eifflovem stolpu in v okolici Louvra, kjer so letos zaposleni stavkali ravno zaradi nemoči proti naraščajoči aktivnosti romskih skupin, ki so delovale na izrazito podjetni ravni, segajoč v žepe tako turistov kot zaposlenih. Louvre sedaj premore dvajset uniformiranih policistov, ki nadzorujejo njegove številne galerije, in pet, ki jih straži na vhodu.

Fant na levi si zapomni podrobnosti na zaslonu, medtem ko drugi poviša na dvig pripravljeno vsoto.

Podobno je tudi na drugih prepoznavnih pariških lokacijah, kjer se ob povečanem nadzoru lomijo valovi žeparjev. V množicah je vse več policistov v civilu, nad glavami vse več varnostnih kamer. Dnevno pride do številnih odtujitev, agresorji pa so večiniomanajstniki.

Podobna povodenj grozi Veliki Britaniji, ki bo prvega januarja naslednje leto odprla vrata tisočem imigrantov iz Romunije in Bolgarije.

Vlada Francoisa Hollanda je ob nastopu pred letom dni obljubljala integracijo Romov v francosko družbo. Nekoč kritizirajoč Sarkozyjevo ravnanje z imigranti, se danes sooča s politično resničnostjo.

Minister za notranje zadeve Manuel Valls je policijo pooblastil, naj razbije romska taborišča, nova nastanitev zanje pa ne bo sledila. Do danes je iz Francije izločil več Romov kot Sarkozy. Lani je bilo iz Francije deportiranih skoraj 13.000 Romunov in Bolgarov – 18,4 odstotkov več kot leto pred tem.

Sledi nova motnja, medtem ko bakomat izdaja denar. Če bo le lahko, bo fant desni gotovino pograbil.

Najbolj priljubljena metoda otroških žeparjev v Parizu je pristop z anketo k nič hudega sluteči osebi, ko ta dviguje denar z bankomata. Motnja je dovolj, da oseba ne opazi tatov, ki si beležijo njihovo PIN-kodo, preden ji odtujijo bančno kartico, s katere nato na lastno pest opravijo dvig gotovine. Ali osebo pobarajo, če ta govori angleško, medtem pa si postrežejo s kakršno koli lastnino. To so skorajda prefinjene metode, igriv pristop, ki terja dodaten trud. Večinoma denar oziroma kar koli vrednega z osebe odtujijo kar med sedenjem v parku ali med vožnjo z metrojem.

Nekateri izmed njih so bili med 1.769 mladoletniki, ki jih je zaradi tovrstnih zločinov leta 2012 pridržala francoska policija. Slaba tolažba: mladi prestopniki so svobodni že po nekaj urah. Policija je nemočna – kot otroci imajo imuniteto pred kazenskim pregonom. Večina ukradenega denarja tako konča pri šefih tolp, seveda odraslih. Ti, prežeči iz senc podzemlja, uspevajo na račun mladoletnih rokohitrcev. 

Vest iz Nemčije

Nemčija je že sprostila imigracijske zakone; ta teden je v javnost prišlo poročilo njihovega notranjega ministrstva, ki razkriva poplavo romunskih imigrantov. Podobno skoraj gotovo čaka Veliko Britanijo. Dokument opisuje posledične getoizirane predele naselij, grožnje javnemu zdravstvu in vzpon kriminala. Samo lani naj bi v Nemčijo prišlo 176.00 Romunov in Bolgarov.