Svet

Drvarji iztrebili avtohtono pleme

Gorazd Suhadolnik
19. 7. 2013, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Brazilska vojska se je končno odločila ustaviti nezakonito sečnjo dragocenega gozda in zaščiti avtohtono amazonsko pleme Awa.

Survival International
Brazilska vojska se je odločno spravila nad ilegalne drvarje.

Pleme Awa velja za eno izmed najbolj ogroženih na svetu, vendar je zdaj končno dobilo oprijemljivo pomoč – brazilsko vojsko. Survival International, britanska organizacija, ki se zavzema za pravice plemen, poroča, da je brazilska vojska z oklepniki, helikopterji in več sto vojaki začela odločno akcijo v boju proti nezakoniti sečnji amazonskega pragozda. V manj kot treh tednih so varnostne sile zaprle vsaj osem velikih žag, njihovo strojno in drugo opremo pa so zasegle in uničile.

»Brazilija je naredila prvi korak k ohranitvi najbolj ogroženega plemena na svetu,« je dejal direktor Survival International Stephen Corry. »To dokazuje, da javno mnenje lahko vpliva na spremembe.«

Čeprav je vojaška operacija vzpostavila učinkovito oviro za ilegalne drvarje pri njihovem dostopu do pragozdnih površin, pa organizacija opozarja, da vojski še vedno ni uspelo priti na samo območje plemena Awa, kjer se nezakonita sečnja nadaljuje s skrb vzbujajočo intenzivnostjo. Divje drvarjenje se tam dogaja že od leta 1982, ko so čez ozemlje plemena zgradili železnico in omogočili drvarjem dostop do džungle.

Posledice so bile uničujoče. Krčenje gozdov je plemenu odvzelo več kot tretjino ozemlja, zaradi česar se je znašlo na robu izumrtja. Za nameček sta trušč in vrvež ob zbiranju lesa pregnala večino divjih živali, od katerih je to pleme lovcev in nabiralcev življenjsko odvisno. Od leta 2000 je zaradi gospodarskih težav storilo samomor že več kot 550 pripadnikov plemena, več sto pa je bilo umorjenih v nasilnih sporih zaradi zemljišč. Število pripadnikov plemena Awa je kritično zdesetkano, ostalo jih je le še 450 – proti tisočem ilegalnih drvarjev.

Čeprav je Brazilija v zadnjih letih izvedla že več kopenskih operacij za zaščito avtohtonih plemen, ji kritiki očitajo, da še vedno stori premalo. Ukrepom za zaščito plemenskih ozemelj močno nasprotujejo velika kmetijska združenja, ki trdijo, da se s tem omejuje njihovo pridelavo poljščin.

Vseeno pa se zdi, da je brazilska vlada končno prisluhnila organizacijam za pravice avtohtonih plemen. Lani je predsednica Dilma Rousseff v Amazoniji ustanovila dva nova naravna rezervata in sedem plemenskih ozemelj, ki pokrivajo več deset tisoč kvadratnih kilometrov veliko zaščiteno območje.

»Zavojevalce je treba prisiliti, da zapustijo gozd,« je dejal pripadnik plemena Awa. »Nočemo, da naš gozd izgine. Drvarji so uničili že veliko območij.«

Survival International
Bodo pripadniki plemena Awa obstali?
Survival International
Ob Amazonki živi le še 450 pripadnikov plemena lovcev in nabiralcev.