Slovenija

''Še vedno se nismo znebili monopolov iz preteklosti''

STA / S.R.
19. 7. 2013, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Večanje proračunskega dolga in porabe je podobno vožnji po avtocesti v nasprotno smer, je na četrtkovem sprejemu za nove članice in člane poudaril predsednik SDS Janez Janša.

SDS
Janez Janša je zbrane spomnil na začetke stranke, ki je "nastala v časih, ko je bilo organiziranje stranke še nekaj kaznivega".

Kot so v stranki zapisali na spletni strani, je Janša v nagovoru tudi poudaril, da bodo v Sloveniji potrebne tudi širše oz. globlje spremembe, ki bodo odpravile vse monopole. Slovenski demokratski stranki se je v zadnjih treh mesecih pridružilo veliko novih članic in članov, so v sporočilu za javnost zapisali v SDS. V četrtek so zanje pripravili sprejem, na katerem jih je nagovoril tudi predsednik stranke.

Janša je izrazil zadovoljstvo, da SDS raste naprej, četudi je po številu članov že nekaj časa največja stranka v Sloveniji. Izrazil je veselje, da so med novimi člani tudi znani obrazi, s katerimi je SDS že sodelovala, ko je šlo za prizadevanja za demokracijo in svobodo tiska, in tudi tisti, ki so se udeležili junijskih protestov pred sodiščem. "Vesel sem, da se nam je od takrat pridružilo več sto novih članov," je dejal.

Predsednik SDS je zbrane spomnil na začetke stranke. Kot je dejal, je "nastala v časih, ko je bilo organiziranje stranke še nekaj kaznivega". Danes je SDS tako naslednica dveh strank iz samih začetkov slovenske pomladi - Socialdemokratske zveze Slovenije in Slovenske demokratične zveze, nosilnih sil takratnega Demosa, ki je izpeljal osamosvojitev slovenske države.

Stranka je po Janševih besedah na istih vrednotah temeljila tudi v naslednjih 24 letih. Prav zaradi trdno zastavljene poti pa je, je dodal, že od nekdaj "trn v peti tistim, ki so želeli nadaljevati neke čase, za katere smo ob osamosvojitvi in demokratizaciji mislili, da smo se jih znebili za vedno."

Ob tem je Janša ponovil prepričanje, da tranzicija v Sloveniji ni uspela. Poudaril je, da je Slovenija danes v gospodarski krizi zato, ker je tudi v "moralni in politični krizi, ki je posledica tega, da se še vedno nismo znebili monopolov iz preteklosti". Tudi zato bodo po njegovih besedah "časi še nekaj časa trdi".

Stranko sicer po besedah njenega predsednika čaka še veliko dela. "To da smo šibki v dostopu do zvočnikov in mikrofonov, ker je pač medijski monopol pokrit z drugo stranjo, lahko nadomestimo zgolj s tem, da nas bo vedno več," je povedal Janša.

Novim članom je predsednik SDS še dejal, da so se pridružili stranki, ki "ji ne gre za koristi, ampak za stvar". "Pridružili ste se stranki, ki nikoli ne odneha," je še poudaril.