Svet

Vse več Evropejcev ima evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja

STA / A.M.
13. 7. 2013, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Več kot 190 milijonov ljudi oz. 40 odstotkov Evropejcev ima evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki omogoča nujno zdravstveno oskrbo in s tem brezskrbne počitnice po državah EU, Švici, Liechtensteinu, Norveški in Islandiji, kažejo podatki Evropske komisije.

Število imetnikov kartice tako enakomerno narašča. Leta 2012 jih je bilo v primerjavi z letom prej za 15 milijonov več, navajajo v Evropski komisiji.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja namreč potrjuje, da je oseba upravičena do nujnega zdravljenja v državi gostiteljici v okviru javnega zdravstvenega sistema pod enakimi pogoji in za enako ceno kot državljani navedene države. Kartico brezplačno izda pristojni zavod za zdravstveno zavarovanje v matični državi. Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ni mogoče uporabiti za kritje načrtovanega zdravljenja v drugi državi.

Bolnišnice, ki zagotavljajo storitve javnega zdravstva, so dolžne priznati evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Bolniki, ki jo predložijo, so večinoma deležni nujne zdravstvene oskrbe, stroški pa so jim povrnjeni brez kakršnih koli težav. Če evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni sprejeta, naj se bolniki obrnejo na ustrezni zdravstveni organ države gostiteljice. V primeru nadaljnje zavrnitve pa naj zaprosijo za pomoč zdravstvene organe v svoji matični državi, svetujejo v Evropski komisiji. Če pa se še vedno srečujejo s težavami, se lahko obrnejo na Evropsko komisijo.

Na voljo je tudi aplikacija evropske kartice zdravstvenega zavarovanja za pametne telefone in tablične računalnike. Vsebuje splošne informacije o kartici, telefonske številke za klic v sili, krite storitve in stroške, informacije o povračilu stroškov in kontakte v primeru izgubljene kartice.

Aplikacija zajema 27 držav članic EU, Islandijo, Liechtenstein, Norveško in Švico. Na voljo je v 24 jezikih, kmalu pa bo posodobljena, da bo upoštevala nedavni pristop Hrvaške k EU. Aplikacija ne nadomešča evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, so še sporočili iz Evropske komisije.