Slovenija

Lani ekološka pridelava na večji površini

STA / A.M.
13. 7. 2013, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Površina kmetijskih zemljišč v uporabi z ekološko pridelavo je bila v letu 2012 skoraj 3000 hektarjev obsežnejša kot v letu 2011, kažejo podatki državnih statistikov. Povečalo se je tudi število kmetij, vključenih v kontrole in certicifiranja. V ekološko kmetijstvo pa se je na novo vključilo največ kmetij v občinah Koper in Piran.

Thinkstock

Število kmetijskih gospodarstev, vključenih v sistem kontrole in certificiranja, je bilo v letu 2012 za 13 odstotkov večje kot v letu 2011, število na novo vključenih pa se je povečalo s 179 (v letu 2011) na 417 (2012).

Največ se jih je na novo vključilo v ekološko kmetijstvo v občinah Koper in Piran. Nekaj kmetijskih gospodarstev pa vsako leto tudi izstopi iz sistema kontrole in certificiranja. Lani je tak način kmetovanja opustilo 98 kmetijskih gospodarstev. Število takih, ki so izstopila iz tega sistema, se je najbolj približalo številu na novo vključenih v letu 2009.

Kmetijska zemljišča v uporabi z ekološko pridelavo so se lani glede na leto 2011 povečala za devet odstotkov. Od vseh zemljiških kategorij v uporabi z ekološko pridelavo se je občutno povečala le površina oljčnikov, in to za 100 odstotkov, vendar gre tu v primerjavi z drugimi zemljiškimi kategorijami za majhne površine.

Posamezne kategorije kmetijskih zemljišč v uporabi z ekološko pridelavo pa so bile lani v celotni pridelavi zastopane takole: največji delež so zavzemali oljčniki (21 odstotkov površine vseh oljčnikov), sledili so trajni travniki in pašniki (11 odstotkov površine vseh) ter sadovnjaki (prav tako 11 odstotkov površine vseh). Njive in vrtovi z ekološko pridelavo so tudi lani zavzemali le nekaj več kot dva odstotka površine vseh njiv in vrtov.

Deleži površine posameznih kategorij kmetijskih zemljišč z ekološko pridelavo se lani v primerjavi z letom 2011 niso bistveno spremenili. Še vedno so obsegali daleč največji delež trajni travniki in pašniki, 85 odstotkov celotne površine z ekološko pridelavo - njive in vrtovi so obsegali okoli 11 odstotkov, sadovnjaki okoli tri odstotke, druge kategorije pa vsaka manj kot odstotek. Tudi oljčniki, katerih površina se je lani sicer znatno povečala, predstavljajo komaj pol odstotka površine vseh zemljišč z ekološkim kmetovanjem.

V ekološki reji živali se je lani najbolj povečalo število perutnine, za nekaj več kot 78 odstotkov, sledile so ribe in kunci. Vzreja rib se je povečala za 64 odstotkov, reja kuncev pa za 38 odstotkov. Število čebeljih panjev se je (po povečanju v letu 2011 za okoli 22 odstotkov) zmanjšalo za okoli tri odstotke. Število goveda in ovc se skoraj ni spremenilo.