Svet

Čeprav ni bila mrtva, so ji želeli vzeti organe!

Simon Rosc
10. 7. 2013, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V bolnici Svetega Jožefa v New Yorku se je zgodila huda napaka, ki se nikakor ne bi smela zgoditi.

Thinkstock
Čeprav je bila bolnica samo v komi, so ji hoteli vzeti organe.

Zdravniško osebje Newyorške bolnišnice je narobe ocenilo stanje ene od bolnic. Po njihovem mnenju je bila bolnica klinično mrtva, a je bila v resnici le v komi. Zaradi napačne presoje so ji želeli odstraniti organe, bolnica pa je med posegom odprla oči

Zdravniki bolnice v New Yorku so bolnici Colleen Burns kljub nekaterim znakom življenja, ki jih je zaznala zdravniška sestra, pričeli odstranjevati organe za donacijo. Bolnica je med tem odprla oči in postopek odstranjevanja organov so takoj prekinili. Na srečo so bolnico še lahko rešili.

Dogodek je pod preiskavo vzelo tudi tamkajšnje ministrstvo za zdravje, ki je ugotovilo, da zdravniki pred tem niso opravili vseh potrebnih postopkov, da bi preprečili, da bi želodec vsrkal snovi, ki jih je nesrečnica pred tem zaužila in zaradi česar je tudi pristala v bolnišnici. Prav tako niso opravili vseh testov, s katerimi bi ugotovili, ali je morda njeno telo pod vplivom kakršnihkoli snovi. Zaradi tega preiskovalci trdijo, da so zdravniki mislili, da je bolnica klinično mrtva, medtem ko je v resnici zaradi snovi samo padla v komo.

Dan preden so bolnici nameravali odstraniti organe, je zdravniška sestra naredila test refleksov. Z nohtom je podrgnila po stopalu Burnsove, pri čemer so se njeni prsti na nogah premaknili. To je bil več kot očiten znak, da je oseba še vedno živa. Med vožnjo do operacijske sobe so se njene nosnice rahlo premikale, kar je bil znak, da je oseba očitno sama dihala, premikale pa naj bi se tudi njene ustnice in jezik.

Bolniška sestra je vsa opažanja sporočila zdravniku, ki pa jih je ignoriral in začel operacijo. V zdravniških zapisih je zapisano tudi, da je zdravnik bolnici pred operacijo dal injekcijo pomirjevala, kar pa je zelo čudno, saj, kot pravi eden od preiskovalcev primera: »Če moraš osebi dati pomirjevalo ali kakršnokoli protibolečinsko zdravilo, pomeni, da oseba ni klinično mrtva, in v takšnem primeru niti slučajno ni primerna za odstranitev organov.«

Na srečo je Burnsova kmalu po začetku operacije odprla oči in postopek so preklicali.

Bolnica se za tožbo proti bolnici ni nikoli odločila, saj je trpela za hudo obliko depresije, zaradi česar ta zdravniška napaka na njej ni naredila bistvene razlike. Burnsova je 16 mesecev po nesrečnem dogodku naredila samomor.

Ministrstvo za zdravje je bolnici naložilo 22 tisoč dolarjev kazni in posebno izobraževanje, ki je bolniško osebje poučilo, kako prepoznati klinično smrt. 

Thinkstock
Bolnišnica Svetega Jožefa.