Svet

Prehranski guru predpisoval smrtonosna zdravila za hujšanje

STA / S.R.
10. 7. 2013, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Francoska zdravniška zbornica je kaznovala prehranskega strokovnjaka Pierra Dukana, ki je s svojo beljakovinsko dieto prodal milijone knjig in pridobil številne privržence med slavnimi, med drugim v družini soproge britanskega princa Williama Kate.

Newser
Pierra Dukan se je znašel pod plazom kritik.

Predpisal naj bi namreč zdravila za hujšanje, ki so povezana s stotinami smrtnih primerov. Dukan je bil kaznovan, ker je leta 1971 pacientki predpisal zdravilo mediator proti sladkorni bolezni, je povedal njegov odvetnik Edouard de Lamaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zbornica je Dukanu za osem dni odvzela zdravniško licenco zaradi "kršenja etičnih dolžnosti" in mu odredila plačilo odškodnine v višini 6000 evrov pacientu, pri katerem je naknadno prišlo do težav s srcem.

Po Lamazovih besedah je bil odvzem licence za osem dni povsem simbolen, saj 72-letni Dukan svojega poklica ne opravlja več. Dukan se sooča s še enim disciplinskim ukrepom, saj ga je lani zbornica obtožila, da je kršil profesionalna pravila, ko je predlagal, da bi srednješolce nagradili z ocenami, če bi jim uspelo vzdrževati sprejemljivo telesno težo.

Mediator, zdravilo, ki zmanjšuje napade lakote, je bilo sicer do nedavnega v Franciji splošno sprejeto zdravilo za hujšanje. S tržišča so ga umaknili leta 2009, potem ko so se pojavili dokazi o stotinah smrti zaradi poškodbe srčnih zaklopk.

Lanskoletna študija kaže, da je zdravilo za hujšanje najverjetneje povzročilo vsaj 1300 smrti, preden so ga umaknili.