Svet

Egipt vse bližje državljanski vojni

STA/M.J.
7. 7. 2013, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes opozoril, da Egiptu grozi državljanska vojna.

Reuters

Uradni Teheran je medtem obsodil odstavitev egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, ki pa jo je nekdanji britanski premier Tony Blair nasprotno označil za upravičeno. "Sirijo že pretresa državljanska vojna, na žalost pa se tudi Egipt premika v tej smeri," je dejal Putin med obiskom v Kazahstanu. Izrazil je upanje, da se bodo Egipčani izognili tej usodi. Rusko zunanje ministrstvo je obe strani že pozvalo k nenasilju.

Uradni Teheran pa je danes v prvem uradnem odzivu na dogajanje v Egiptu odstavitev Mursija označil za nedopustno. Mursijevi privrženci bi morali po besedah tiskovnega predstavnika iranskega zunanjega ministrstva vztrajati, da se vrne na oblast, je poročala državna tiskovna agencija Irna.

O predsedniku države ne bi smela odločati ulica, "islamistom in revolucionarjem pa ni treba skrbeti, saj lahko arabski pomladi sledita vroče poletje in mrzla zima", je dodal tiskovni predstavnik iranskega ministrstva.

Nasprotno pa je nekdanji britanski premier Blair v prispevku za današnjo izdajo časnika Observer zapisal, da egiptovska vojska ni imela druge izbire. "Dogodki, ki so vodili do odločitve vojske za odstavitev predsednika Mursija, so vojsko soočili s preprosto izbiro: intervencija ali kaos," je menil.

Mednarodna skupnost si ne more privoščiti zloma Egipta, zato mora sodelovati "z novo de facto oblastjo", je še prepričan Blair, sicer posrednik mednarodne skupnosti za Bližnji vzhod. Padec Mursija je sicer po današnjem pisanju izraelskega časnika Jediot Aharonot udarec tudi za skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki je imelo v njem pomembnega zaveznika.

To bi lahko po navedbah časnika pomagalo ameriškemu zunanjemu ministru Johnu Kerryju, ki bo konec prihodnjega tedna po napovedih vnovič obiskal Bližnji vzhod in zagnati bližnjevzhodni mirovni proces, povzema nemška tiskovna agencija dpa.