Svet

Bomo spet plačevali za grško lenobo?

STA/M.J.
7. 7. 2013, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po besedah grških in evropskih uradnikov sta Grčija in trojka mednarodnih posojilodajalcev zelo blizu dogovora glede zmanjšanja števila zaposlenih v razbohoteni grški javni upravi, ki je eden od pogojev za pridobitev naslednjega obroka posojila.

Reuters

O dodelitvi 8,1 milijarde evrov vrednega obroka pomoči bodo v ponedeljek odločali finančni ministri EU. "Storjen je bil velik napredek," je v soboto pozno zvečer po večurnih pogovorih s trojko dejal grški finančni minister. Tudi evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn je danes potrdil, da obstaja velika verjetnost, da bo dogovor sklenjen še danes.

"Dogovorili smo se, nov sestanek ni potreben," je glede različnih mnenj o nadaljnjem krčenju števila zaposlenih dejal uradnik grške vlade. Grčija je imela do vključno danes čas za odgovor na zahteve trojke. Finančni ministri bodo namreč v ponedeljek odločali o novem obroku posojila, ki znaša 8,1 milijarde evrov.

Grčija se je na sobotnih pogajanjih obvezala, da bo do konca leta zmanjšala število javnih uslužbencev za 4000. Ob tem mora v druge sektorje prerazporediti 25.000 javnih uslužbencev, med njimi tudi 2000 učiteljev. 3500 policistov bodo premestili v vojsko, kar je pri vodjih lokalnih policijskih postaj izzvalo ostro nasprotovanje.


"T.i. pogajanja so vnovič privedla do novih ukrepov za odpuščanje, zaprtje šol in bolnišnic, znižanje plač in višanje davkov," je dogovor kritizirala glavna opozicijska stranka Siriza.

Grški policisti bodo do torka stavkali, saj so prepričani, da je njihova premestitev v nasprotju z ustavo. "Zdaj odpuščajo tudi zaposlene za nedoločen čas," je dejal vodja sindikata policistov v Atenah Vasilis Polimeropulos in ob tem dodal, da naj bi po nekaterih ocenah odpustili do 30 odstotkov mestnih policistov.

Mednarodni denarni sklad naj bi do konca julija tudi sprejel odločitev, ali bo Grčiji izplačal 1,8 milijarde evrov pomoči. Pridobitev sredstev je nujna, saj mora Grčija do sredine avgusta poplačati tri- in šestmesečni dolg v višini 6,6 milijarde evrov.

Grčija je od leta 2010 od EU in Mednarodnega denarnega sklada prejela že za 240 milijard evrov pomoči.