Svet

Letalo na sončno energijo kljub težavam preletelo ZDA

STA/M.J.
7. 7. 2013, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Solar Impulse, prvo letalo s človeško posadko, ki lahko podnevi in ponoči leti samo s pomočjo sončne energije, je zgodaj davi po srednjeevropskem času kljub tehničnim težavam uspešno končalo let od zahodne do vzhodne obale ZDA.

Švicarski pilot Andre Borschberg je na letališču John F. Kennedy v New Yorku pristal še pred napovedano uro, potem ko se je na levem krilu letala pojavila 2,5 metra dolga razpoka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zelo vesel sem, da sem tu," je po pristanku dejal Borschberg. "Vsak trenutek leta je odkritje, raziskovanje. Ne gre le za tehnologijo."

Ob tem je še dejal, da bi morala biti zadnja etapa med Washingtonom in New Yorkom najkrajša in najlažja, a se je zaradi napake na krilu izkazalo tudi, da je bila najtežja.

"Običajno se na koncu počutiš malo žalostnega in nostalgičnega, po težavah s krilom pa zdaj čutimo predvsem, da nam je odleglo," je Borschberg razkril občutke po koncu več kot dva meseca trajajoče avanture.

Na letališču je Borschberga pričakal tudi švicarski pustolovec Bertrand Piccard, ki je v začetku maja uspešno preletel prvo etapo poleta od zahodne do vzhodne obale ZDA.

Projekt letenja od zahodne do vzhodne obale se je začel 3. maja, letalo pa se je na poti do New Yorka ustavilo v Phoenixu, Dallasu, St. Louisu, Cincinnatiju in Washingtonu.

Borschberg je moral v soboto zaradi gostega letalskega prometa več ur krožiti nad Atlantskim oceanom v bližini New Yorka, potem pa je ob bučnem aplavzu pristal na newyorškem letališču.