Svet

Sharp združuje moči s kitajskim partnerjem

STA
7. 7. 2013, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Proizvajalec elektronike Sharp je oznanil, da bo leta 2015 začel s proizvodnjo najbolj naprednih LCD zaslonov za tablične računalnike, pametne telefone in druge izdelke.

Sharp in kitajsko podjetje Nanjing China Electronics Panda Group bosta ustanovila skupno podjetje, ki bo v Nanjingu na vzhodu Kitajske zgradilo novo tovarno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajsko podjetje bo imelo v novem podjetju 92-odstotni lastniški delež, Sharp pa osemodstotnega. Osnovni kapital skupnega podjetja bo 2,8 milijarde dolarjev, gradnja tovarne v Nanjingu pa se bo začela avgusta.

Začetek proizvodnje naprednih LCD zaslonov je napovedan za junij 2015, v tovarni pa bodo lahko mesečno proizvedli 7,2 milijona zaslonov za računalnike z 10-palčnim zaslonom. Sharp bo prispeval napredno in energetsko učinkovito tehnologijo zaslonov, imenovano IGZO.

V Sharpu niso razkrili podrobnosti posla, po poročanju japonskih poslovnih časopisov pa naj bi za delitev energetsko učinkovite tehnologije s kitajskim partnerjem prejeli več deset milijard jenov.

Gre za velik preobrat delovanja japonskega podjetja, ki je doslej skrbno varovalo svojo tehnologijo. Sharp je sredi obsežnega procesa restrukturiranja, velike izgube pa kljub izvedenim reformam ogrožajo njegovo preživetje.

Doslej so že močno znižali število delovnih mest in višino plač, povezali pa so se tudi s tujimi podjetji, med njimi južnokorejskim Samsungom in ameriškim Qualcommom.