Svet

Vojak umoril nosečo ženo

Gorazd Suhadolnik
2. 7. 2013, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški vojak Isaac Aguigui je obtožen, da je umoril nosečo ženo, z zavarovalnino za njeno smrt pa ustanovil teroristično skupino in nakupil orožje, s katerim je nameraval izvesti atentat na ameriškega predsednika.

Reuters
Isaac Aguigui se je poskušal prebiti tudi kot goreč član republikanske stranke.

Dve leti po nenadni smrti noseče Deirdre Aguigui bo vojaško tožilstvo v Georgiji, ameriški zvezni državi, končno razkrilo, kako naj bi jo ubil njen mož Isaac, mlad vojak, ki je porabil odškodnino od zavarovalnice za nakup orožja in finančno podporo teroristični skupini.

Zaslišanje 21-letnega vojaka Isaaca Aguiguija se je začelo včeraj na vojaškem sodišču v Fort Stewartu, kjer sta bila zaposlena oba z ženo Deirdre. On je delal kot obveščevalni analitik, ona pa kot jezikoslovka. Sodišče je Isaaca obtožilo zaradi umora žene in povzročitve smrti nerojenega otroka.

Isaac in Deirdre sta se spoznala v vojski, od konca leta 2010 sta bila oba zaposlena v vojašnici Fort Stewart. Deirdre je umrla spomladi leta 2011 v nepojasnjenih okoliščinah, vojakinjam v njeni enoti so nadrejeni povedali le to, da je legla k počitku in se ni več zbudila. Ob smrti je bila že pet mesecev noseča, pričakovala je sina.

Policija je Isaaca aretirala osem mesecev pozneje, vendar zaradi drugega zločina. S še tremi drugimi vojaki je v odmaknjenem gozdu blizu Fort Stewarta umoril bivšega vojaka Michaela Roarka in njegovo dekle Tiffany York.

Eden od aretiranih vojakov se je nato pogodil s tožilstvom in razkril ozadje dvojnega umora. Povedal je, da je Aguigui vodil protivladno militantno skupino FEAR (Strah), okrajšavo za geslo Do konca vzdržljivi, vselej pripravljeni.

Razkril je tudi, da je Aguigui ubil Roarka in njegovo dekle zato, ker je Roark preveč vedel o paravojaški skupini FEAR. Tožilci so s pomočjo izjav skesanega vojaka ugotovili, da je skupina načrtovala več terorističnih napadov, od bombardiranja vodnjaka v parku do zastrupitve nasada jabolk in celo atentata na ameriškega predsednika. Aguiguija so zato obtožili, da je novačil razočarane vojake in jih napeljeval h krajam, preprodaji drog, nakupovanju orožja in umorom. Aguiguiju in njegovima sodelavcema zaradi umora Roarka in Yorkove grozi smrtna kazen.

Tožilci tudi trdijo, da je Aguigui militantno skupino FEAR ustanovil s 500 tisoč dolarji, ki jih je prejel kot zavarovalniško odškodnino po ženini smrti. Ko so mu preiskovalci med zasliševanjem zaradi uboja Roarka in Yorkove omenili ženino smrt, jim je Aguigui dejal, da imajo opravka »z najprijaznejšim hladnokrvnim morilcem, ki so ga kadarkoli srečali«.

Reuters
Hladnokrvni morilec Isaac Aguigui (v zgornjem levem vogalu) po aretaciji zaradi umora Michaela Roarka in Tiffany York. Pod njim je fotografija skesanega vojaka Michaela Burnetta.